În prima zi după alegeri, președintele ales al României, Klaus Iohannis, a dat teme clasei politice. PNL-ul se pregătește să își desemneze noul co-președinte: Ludovic Orban.
Klaus Iohannis s-a întors la Sibiu ieri după-amiază, fiind întâmpinat în fața casei de o cohortă de jurnaliști. Nu a stat prea mult acasă: la 16:00 fix a intrat în Primăria Sibiu, unde a convocat o ședință - ultima din acest mandat - cu directorii din cadrul administrației pe care a condus-o timp de 14 ani. O astfel de ședință a mai fost convocată și la începutul anului, când Iohannis i-a informat pe colaboratorii săi despre intențiile sale de a accepta o funcție în Guvernul de atunci. Începând cu 1 septembrie, Klaus Iohannis este în concediu fără plată. El și-a delegat atribuțiile viceprimarului Astrid Fodor (FDGR), văzută drept candidatul cu cele mai mari șanse la funcția de primar al Sibiului.
Consilieri din societatea civilă
În ceea ce privește consilierii pe care îi va lua la Cotroceni, Iohannis va alege, cel mai probabil, din rândul societății civile: Andrei Pleșu și Alina Mungiu Pippidi, fiind două dintre variantele vehiculate, potrivit unor surse.
Într-o conferință de presă susținută la sediul ACL, președintele ales a dat teme clasei politice: a solicitat Parlamentului să pice Legea amnistiei și grațierii, partidelor politice să înceapă urgent discuțiile pe legea votului electronic și a votului prin corespondență și Guvernului să prezinte bugetul pe 2015.
Preia PNL guvernarea?
În timp ce Iohannis își punea în ordine lucrurile la primăria Sibiului, în noul PNL se făceau noile jocuri politice. Copreședintele Alianței, Vasile Blaga, a anunțat că ACL nu mai există din noaptea alegerilor și că azi va avea loc o primă ședință a Colegiului director al noului PNL, rezultat din fuziunea cu PDL. Primul lucru pe ordinea de zi: cine va fi noul co-președinte al PNL, după plecarea lui Iohannis la Cotroceni? Potrivit surselor EVZ, cel care îi va lua locul este prim-vicepreședintele Ludovic Orban. PNL va continua să funcționeze inclusiv la nivel local pe structura de copreședinți (unul de la PDL, celălalt de la PNL), pentru a nu crea tensiuni în partid în următoarea perioadă. Un Congres al noului partid va avea loc după alegerile parlamentare din 2016, în 2017, precizează statutul noului PNL votat în vară.
O altă chestiune care trebuie discutată este cea a oportunității preluării guvernării. Surse liberale au precizat, pentru EVZ, că un cuvânt greu de spus îi va aparține lui Iohannis, care trebuie să decidă dacă și pe cine va desemna premier. Unele voci din partid susțin că nu ar fi oportun ca PNL să își asume guvernarea, în contextul în care anul 2015 se anunță unul deosebit de dificil după „pomenile electorale” ale guvernului Ponta. În ceea ce privește variantele vehiculate pentru funcția de premier acestea au rămas: Cătălin Predoiu și Mihai Răzvan Ungureanu.„Mihai Răzvan Ungureanu se dă singur pe surse premier”, a precizat însă un vicepreședinte al PNL, pentru EVZ.
După noaptea în care soțul ei a devenit președinte al României, Carmen Iohannis a făcut ceea ce face în fiecare zi de lucru: a mers la ore. Elevii i-au pregătit un buchet de flori dirigintei lor și au așteptat-o în clasă cu mai multe mesaje notate pe tablă: „Klaus Iohannis președinte”, „Santa Klaus is coming to Cotroceni” și „Ține minte 3 cuvinte: Klaus Iohannis președinte”. În momentul în care a intrat în sala de clasă, copiii s-au ridicat în picioare și au început să intoneze imnul României și apoi au pus melodia formației Queen, „We are the Champions”. Carmen Iohannis a vorbit despre rezultatele obținute de soțul ei, într-una din puținele ei ieșiri publice. „Nimeni nu ne dădea nicio șansă și uite că am reușit. Dovadă că în România se apreciază bunul simț și decența. Aseară am avut nevoie de mult timp până să îmi dau seama cu adevărat de ceea ce am realizat. Eu întotdeauna l-am susținut pe Klaus, în proiectele în care a crezut”, a mai spus Carmen Iohannis. Ea și-a putut felicita față în față soțul în după-amiaza zilei de ieri, când acesta s-a dus la Sibiu.