Herpesul bucal, boala ce te urmăreşte toată viaţa

Odată contractat, virusul herpesului bucal nu dispare. Rămâne inactiv pentru un timp, însă izbucneşte în episoade, favorizat de imunitatea scăzută.

Herpesul este una dintre afecţiunile cel mai des întâlnite, se transmite uşor, iar odată ce virusul a intrat în organism se va manifesta, în episoade, toată viaţa. Debutul are loc prin apariţia unor vezicule, fie la nivelul buzei, fie pe marginea exterioară, iar după spargerea acestor vezicule se formează o crustă.

Vindecarea completă poate dura cel mult două săptămâni, iar în formele uşoare herpesul dispare după trei, patru zile. În ciuda „zvonurilor”, medicii ţin să spună că nu există încă un vaccin pentru a preveni apariţia herpesului.

Nu are legătură cu mâncarea

Se spune că apariţia unui herpes ţine de mâncarea consumată. Este o teorie greşită, arată Cătălin Popescu, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina. „Virusul odată luat râmâne «cantonat», într-o formă latentă, o perioadă, iar apoi se manifestă. În primii ani frecvenţa este mai mare, însă ulterior se reduce”, spune medicul.

Virusul care cauzează leziunea herpetică se numeşte herpes simplex (HSV-1), iar apariţia episoadelor herpetice este favorizată de scăderea imunităţii, oboseală, expunerea îndelungată la soare, menstruaţia, stresul ori sarcina.

„O boală frecventă, lipsită de gravitate

Tratamentul standard în cazul herpesului de acest tip este cel cu antivirale, iar medicul spune că sunt mai eficiente cele de uz oral decât cele aplicate local. Tratamentul cel mai frecvent utilizat este cel cu aciclovir, încă din anii ’80.

Există două scheme de tratament: unul intermitent, la apariţia simptomelor, altul ce constă în administrarea de antivirale pe o perioadă de câteva luni, chiar dacă leziunile nu sunt prezente. În cazul aplicării variantei a doua, se reduc frecvenţa şi severitatea recidivelor, fără a fi însă eliminate.

Pentru cei care aleg varianta de tratament intermitent, adică doar la apariţia bolii, sfatul medicului este ca tratamentul să înceapă imediat după apariţia primelor simtome. În felul acesta, durata şi gradul de severitate al episodului respectiv sunt mai reduse.

Se transmite prin sărut

Cel mai adesea, herpesul bucal se transmite prin sărut cu o persoană care deja îl are, însă medicii atenţionează că cei infectaţi pot avea eliminări asimptomatice de virus, în cantităţi mici. Acest lucru înseamnă că transmiterea virusului se poate face şi atunci când leziunile nu sunt vizibile.

CERCETĂRI

Departe de un vaccin

Virusul HSV-1, care cauzează herpesul la nivelul gurii, se transmite prin contactul direct cu o persoană infectată. Există totuşi suspiciuni că şi folosirea în comun a unor obiecte, precum cana cu apă, ar putea duce la transmiterea acestui virus. „Nu există demonstraţii fără echivoc în sensul acesta. Virusul stă în celule umane, iar atunci când este scos din mediul lui moare”, explică medic primar dermatolog Cătălin Popescu, de la Spitalul Colentina.

Tratamentul aplicat persoanelor ce au herpes bucal este în măsură să grăbească vindecarea leziunilor şi să diminueze frecvenţa episoadelor, fără a avea însă puterea de a elimina virusul. Un vaccin care să împiedice apariţia lui nu va fi lansat în următorii ani, dat fiind faptul că cercetările făcute nu se află în stare avansată.

„Se derulează o serie de studii în străinătate, însă suntem departe de momentul în care vom avea acest vaccin. Tot ceea ce s-a încercat până acum, chiar şi la Institutul «Cantacuzino», au fost tentative de vaccin”, arată Cătălin Popescu.