HERA: Dragii mei liberali

Fratietatea cu Daunatorii inseamna o pierdere electorala incalculabila pe termen mediu si lung.

Haideti sa vorbim din perspectiva electoratului liberal.

Ma refer la acel roman din zece care declara ca va vota PNL. (PLD joaca pe alt culoar). Ce vad nehotaratii care se incapataneaza sa creada in Alianta, dar care nu pot vota PD? Care n-ar pune stampila „votat” pe PSD.

Electoratul liberal e ceva special. Buna parte din victoria Aliantei si a lui Basescu i se datoreaza tocmai lui, acestui electorat educat, principial, dinamic. Ii vedeti pe potentialii alegatori liberali inghesuindu-se la mici electorali cu mustar PSD-ist? Prin urmare, cum stam? Suntem oare in grafic sau am luat-o razna? Care e scopul? Doar o banala, vinovata protectie la dosare? Brrr!

O stire de la sfarsitul saptamanii trecute e plina de talcuri: numerosi lideri centrali si locali ai PSD se plangeau de atitudinea necombativa a PNL in campania anti-Basescu, liberalii fiind catalogati drept neseriosi pentru ca nu manifesta solidaritate cu PSD. Cum adica solidaritate cu PSD? Ce altceva inseamna asta decat sinucidere? Ce liberal poate sa recunoasca, chiar si in gluma, ca PNL este „solutia imorala” a PSD?

Pana la un moment dat, totul avea o logica. Premierul Tariceanu devenise Bunul Incasator; a incasat lovitura dupa lovitura de la parteneri (cel de la Cotroceni si cei din Alianta), dand impresia ca isi vede, imperturbabil, de guvernare. Atunci cand a inceput sa raspunda atacurilor, multi liberali cu sau fara carnet de partid au rasuflat usurati.

Asa a capatat inteles si „corectia” aplicata fratilor din PD, care voiau totul pentru ei. Si cea aplicata presedintelui, care se credea Atoatefacator si Blagoslovit cu Darul Adevarului si al Dreptatii, dar care intorcea capul in partea cealalta cand venea vorba de „goldenblitzi”.

Noi, PNL, suntem singurul partid important din Romania care are ideologie clara, partidul care vine din istorie si a facut istorie, care face parte, si nu printr-o conjunctura, dintr-o familie politica europeana, si-au spus liberalii. Noi reprezentam ceva-ul dinamic, educat, principial, si-au spus liberalii.

Noi nu putem fi calcati pe coada, noi producem, noi suntem motorul acestei tari, si-au spus liberalii. Au aratat cine e seful. Au aratat ca, potrivit regulilor actuale, parlamentul e deasupra tuturor celorlalte institutii. OK, avem o clarificare, buna sau rea, stim regulile jocului. Misiune indeplinita. Mai departe, e cazul ca liberalii sa-si vada propriul interes. Care nu coincide cu cel al PSD, PRM sau PC.

Sa fim bine intelesi: nu vorbim de Sfantul Basescu. Din pacate insa, in politica, aprecierile se fac prin comparatie. Iar acum acel roman din zece despre care vorbim e nevoit sa-l compare pe Basescu cu Daunatorii dublu V (Vadim, Voiculescu) sau Geoana (Iliescu, Hrebenciuc).

Si, chiar mai mult decat atat, vede cum cei care fac regulile vor sa le schimbe in timpul jocului, dincolo de orice principii liberale. Cum credeti ca va judeca el? Pe cine ar alege? Cum va reactiona daca, alaturi de dezamagirile Campeanu si Quintus, ar mai veni una, poate ultima?

Spuneam ca marea sansa a liberalilor e sa arate ca stiu sa guverneze intru Romania. Fratietatea cu Daunatorii inseamna o pierdere electorala incalculabila pe termen mediu si lung. Incercati sa-l intrebati asta pe acel roman din zece care risca sa devina, din „nucleu dur”, nehotarat. Care nu-si va schimba principiile, ci doar dinamismul cu lehamitea.

P.S. Si nu renuntati la cota unica!