Calin Hera: "In politica nu exista dragoste pana la moarte, iar fanatismul e si periculos, si desuet, presupun."
Am pe birou o hartie pe care, pana la jumatate, e scris un text. E o hartie pe jumatate goala sau pe jumatate plina? Cunoasteti dilema. Care e raspunsul? Depinde ce e scris acolo, asta e raspunsul corect.
In anul 2003, propagandistii lui Nastase se chinuiau sa induca ideea ca raportul Comisiei Europene a acordat Romaniei statutul de economie de piata functionala, desi acest lucru nu se intamplase. Incercau sa spuna ca esecul rasunator ar fi fost o victorie, ca negrul e alb. Se bazau pe tupeu si pe credinta ca romanii sunt ignoranti si usor de fraierit.
Scene asemanatoare acum. Ce spun cifrele referendumului? Ce inseamna ca prezenta la vot a fost de doar 26%? Am o veste proasta pentru prietenii mei pentru care Basescu e Adevarul si Calea: referendumul a fost un esec, a fost cel mai mare esec electoral inregistrat pana acum de idolul lor. Nicio analiza nu poate ocoli acest adevar: referendumul a fost invalidat din lipsa de cvorum! Teribil e ca, iata, bucurestenii, cei care l-au sprijinit mereu pe Basescu, au fost principalii absenti de la votul pentru referendum.
„Dirigintele” i-a chemat, prea putini au venit. Acestea sunt faptele. Aceasta e interpretarea onesta a raspunsului dat de popor. Cel mai teribil raspuns negativ nu sunt nici voturile impotriva, nici cele anulate, ci indiferenta tradusa prin absenteism. Acesta e mesajul: ne-am plictisit de trante politicianiste, de jocul vostru marunt!
Oamenii s-au intrebat: de ce sa mai spunem inca o data ca vrem uninominal? Se stie asta, nu e tagada. Scuturarea clasei politice, prin uninominal si lupta anticoruptie reala si concreta sunt subiecte care intereseaza pe toata lumea, o spun toate, absolut toate sondajele din ultimii ani. Dar el, presedintele, vrea uninominal? Atunci de ce nu promulga legea pe care o are deja pe birou? Ce inseamna tot acest meci Cotroceni-Victoria cu care noi, oamenii simpli, nu mai vrem sa avem de-a face?
Romanii s-au simtit folositi si au transmis ca nu mai sunt dispusi sa mearga cu Traian Basescu, orice-ar fi, pana in panzele albe. Pana la urma, celor mai multi le e totuna ce fel de uninominal va fi, important e sa se schimbe ceva. Absenta de la referendum arata ca viata poate fi si in alta parte. E un mesaj de care Traian Basescu ar trebui sa tina cont.
E ca si cum el, seful statului, ar fi cerut un vot de incredere pe care nu l-a primit suficient de masiv. Ramane cel mai popular roman al momentului si nu are nevoie de smecherii prin care sa spuna ca mai mult conteaza ca 82% (din 26%...) au votat „da” sistemului in doua tururi. A urcat PD la un incredibil 29% (mult sub asteptari, totusi) si PLD la aproape 8%. Inca poate aduna energii ca sa construiasca ceva in tara asta. Daca insa nu va intelege ce inseamna acest „inca”, atunci totul e pierdut. In politica nu exista dragoste pana la moarte, iar fanatismul e si periculos, si desuet, presupun.
Pe hartia despre care vorbeam la inceputul comentariului asta scrie: Traiane, schimba stilul! Oamenii incep sa fie plictisiti de aceleasi discursuri despre cat de multe poate face Basescu daca are toata-toata puterea, despre oligarhi reali sau inventati si despre cat de murdara si corupta e clasa politica (cu exceptia celor din PD si PLD). Oamenii vor echipe, nu providentiali, vor constructie, nu demolare si atat. Caci pana si Traian Basescu trebuie sa construiasca ceva, nu doar crize din care, iata, nici macar el nu mai are de castigat (Romania nici atat).