Helen Mirren, de trei ori Regina

Actrita a luat un Oscar, un Glob de Aur si un premiu BAFTA pentru rolul din „The Queen”.

Filmul „The Queen”, care va fi distribuit miercurea viitoare pe DVD impreuna cu editia de print a „Evenimentului zilei”, ar fi putut sa castige anul acesta sase Oscaruri: pentru cea mai buna actrita, pentru cele mai bune costume, cea mai buna regie, cea mai buna coloana sonora originala, cel mai bun film al anului, cel mai bun scenariu original. Numai Helen Mirren a plecat acasa cu statueta, iar filmul regizat de Stephen Frears a fost inregistrat de istorie ca una dintre cele mai reusite productii ale ultimilor ani.

Scenaristul Peter Morgan (al carui nume este atasat si de „The Last King of Scotland”) recreeaza evenimentele din saptamana care a urmat mortii Printesei Diana. Primul-ministru Tony Blair tocmai fusese confirmat, iar familia regala se afla in vacanta in Scotia, la Castelul Balmoral. Intreaga opinie publica a condamnat atunci, fara mila, temporara lipsa de reactie a Reginei la vestea mortii Dianei. Scenariu scris „pe surse”

Morgan si-a scris povestea folosindu-se de mai multe surse apropiate primului-ministru si familiei regale. Evident, sursele au fost pastrate secrete, dar scenaristul a putut corobora informatiile primite de la ele.

Ziarele britanice, mai ales cele de scandal, au fost permanent cu ochii pe film si pe povestea lui, pandind si speculand cel mai mic amanunt picant. Pe de alta parte, realizatorii filmului si mai ales Helen Mirren au aparat pelicula, explicand ca nu e deloc ofensiva la adresa reginei si a regalitatii, ba, dimpotriva, ii face pe Windsori umani, in timp ce scenariul in sine nu e lipsit de oarecare umor nevinovat si de poezie intentionata. 

Adevar si fictiune

Scenaristul Peter Morgan a tinut sa atraga atentia ca intentia sa nu a fost sa refaca adevarul istoric cu fidelitate. Cu toate acestea, multe dintre detaliile prezente in film sunt notorii ca fiind perfect adevarate, cum ar fi ostilitatea lui Cherie Blair fata de monarhie. Altele fac doar aluzie la elemente cunoscute, ca de exemplu simpatia premierului fata de Newcastle United.

Nu doar scenaristul, dar si regizorul a mizat pe mixajul dintre realitate si fictiune. O mare parte din film contine scene din viata reala: inregistrari de la conferintele de presa ale Dianei, scene din exteriorul Palatului Buckingham de dupa moartea Dianei si imagini de la inmormantarea ei. Multe dintre aparitiile nementionate pe genericului peliculei sunt ale unor celebritati precum Nicole Kidman, Elton John, Tom Cruise sau Steven Spielberg.

Inainte de „The Queen”, Frears mai facuse un film despre Tony Blair, in care rolul premierului britanic era jucat tot de Michael Sheen. Nimeni insa nu se mai avantase inainte sa faca un film despre Regina.

PREMII

Aplauze regesti

Actrita britanica in varsta de 61 de ani a fost atat de convingatoare in rolul Elisabetei a II-a, incat a confiscat aproape toate trofeele acordate anul acesta pentru interpretare feminina. In jur de 30 la numar, printre care un premiu BAFTA, un Glob de Aur, un Oscar american, dar si unul european. Ultima distinctie, la care a concurat si romanca Anamaria Marinca, i-a fost oferita pe 1 decembrie la Berlin, la Gala Premiilor Academiei Europene de Film.

La Festivalul de la Venetia, a fost ovationata minute in sir, iar cinefilii au votat-o cea mai sexy vedeta in varsta pe lovefilm.com. Nu doar publicul s-a lasat impresionat de naturaletea cu care Mirren a preluat gesturile, intonatia vocii si privirea adevaratei regine. Din povestile scenaristului Peter Morgan reiese ca, spre sfarsitul filmarilor, colegii de platou i se adresau lui Mirren doar stand in picioare si inclinandu-se cu mainile impreunate respectuos la spate. Performanta actritei este rezultatul unui lung exercitiu in a portretiza regine.

„The Queen” este al treilea film in care Mirren joaca rolul unei femei monarh, dupa miniseria „Elisabeta I” (2005), in care este protagonista, si „Nebunia regelui George” (1994). „Elisabeta a II-a e o femeie pe care o stiu, intr-un fel, de 60 de ani, asa ca a fost destul de dificil sa investighez toate sentimentele astea mult mai complexe decat ma asteptam sa fie”, spune regizorul Stephen Frears. (Florentina Ciuverca)

Cititi si:

Un sergent afemeiat

Politisti contra politisti

Carnagiu de Anul Nou

Crima la miezul noptii

Servitori contra stapani

Sex si iad

Evenimentul zilei iti aduce filme eveniment