Există un important termen economic și politic care se referă la influența decisivă pe care o are un singur stat asupra funcțiilor sistemului monetar internațional. Acest termen este cunoscut sub numele de hegemonie monetară. Va mai rezista Dolarul SUA ca monedă dominantă în tranzacțiile internaționale?
Pentru ca aceasta hegemonie să fie efectivă, sunt necesare patru condiții principale: în primul rând, statul trebuie să aibă acces la creditul internațional; în al doilea rând, trebuie să aibă piețe de schimb valutar; în al treilea rând, trebuie să gestioneze problemele balanței de plăți într-un mod în care hegemonia să funcționeze fără constrângeri ale balanței de plăți; și în al patrulea rând, are nevoie de puterea directă și absolută de a impune o unitate de cont în care să fie realizate calculele economice în economia mondială.
În prezent, când ne gândim la cea mai populară monedă din lume, ne vine în minte dolarul american. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost întotdeauna cazul, analizează Business Standard
Odată cu sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și stabilirea sistemului Bretton Woods, în care dolarul american a fost desemnat ca monedă de rezervă primară a lumii și alte valute au fost legate de dolar la cursuri de schimb fixe, hegemonia monetară globală s-a mutat de la hegemonia monetară britanică, care a început în 1871 odată cu adoptarea standardului aur, la hegemonia monetară americană. Cu alte cuvinte, dolarul este de fapt moneda monedelor, cea care este folosită ca punct de referință pentru alte valute.
Rolul jucat de dolarul american, este crucial pentru economia globală
Pe de o parte, acest lucru ajută la menținerea stabilității prețurilor, deoarece nu depinde de mai multe monede diferite, ci de o singură monedă.
Pe de altă parte, îndeplinește unul dintre scopurile pentru care a fost creată moneda: să aibă o unitate unică pentru tranzacții recunoscută de toată lumea și să elimine "trocul". Cu toate acestea, nu este deloc clar că Statele Unite au avantaje mai mari din cauza hegemoniei monedei lor.
Gita Gopinath, un oficial la Fondul Monetar Internațional, și Jeremy Stein au explicat în lucrarea lor din 2021 cât de mult din comerțul mondial se desfășoară în dolari americani și cum băncile situate în afara Statelor Unite oferă depozite denominate în dolari. În plus, multe întreprinderi din afara Statelor Unite împrumută în dolari; băncile centrale dețin o parte considerabilă din rezervele lor în active denominate în dolari și, deși nu este dovedit concluziv, dobânzile sunt, în general, mai mici la împrumuturile în dolari în comparație cu împrumuturile în alte monede.
Avantajele hegemoniei SUA
Chiar dacă pare că acesta este un avantaj crucial, realitatea este că beneficiile pe care SUA le obțin din faptul că au moneda dominantă sunt discutabile. Se crede că principalul avantaj este că le permite să aibă deficit mare, deoarece dolarul va fi întotdeauna acceptat de alte națiuni.
Cu toate acestea, putem vedea că există și alte țări care pot avea deficite și mai mari decât Statele Unite raportat la PIB-ul lor. De exemplu, Canada și Australia au deficituri mai mari în raport cu mărimea economiilor lor, iar monedele lor, dolarul canadian și dolarul australian, nu au fost niciodată folosite în afara acestor economii. Un alt argument este că SUA ar avea capacitatea de a împrumuta mai ieftin, deoarece obligațiunile denominate în dolari sunt considerate active sigure. Cu toate acestea, acest lucru este dificil de determinat, deoarece există mulți factori care afectează ratele dobânzilor, iar diferența dintre costurile de împrumut ale SUA și cele ale altor țări dezvoltate nu este semnificativă.
Există un motiv în spatele îngrijorării oamenilor cu privire la o posibilă sfârșit a dominanței dolarului. Să poți afirma că moneda ta este ceea mai sigură are un aer misterios, dar atrăgător, ceea ce pare să fie relevant.
Tranzacțiile private preferă dolarul SUA
Cu toate acestea, realitatea este că, dacă acordăm atenție cifrelor, importanța acestui fapt este nesemnificativă.
Pentru a se pregăti pentru eventualele tulburări economice, națiunile tind să dețină sume mari de dolari ca măsură de protecție. Dacă analizăm datele Rezervei Federale, acestea indică faptul că țările și-au redus treptat depozitele de dolari, scăzând de la 71% în 2000 la 59% în 2023. Acest lucru nu ar trebui să prezinte o amenințare semnificativă pentru dolar, deoarece reducerea depozitelor de dolari este distribuită între diverse monede mai mici, în loc să fie concentrată într-o singură monedă puternică.
În plus, sectorul privat, care reprezintă majoritatea dominanței internaționale a dolarului, a rămas stabil în jurul valorii de 88%, ceea ce indică faptul că 7 din 8 tranzacții sunt efectuate în dolari. Rezerva Federală, după combinarea tuturor datelor menționate anterior, ajunge la o concluzie conform căreia nu există provocări majore pentru dolarul american.
Dedolarizarea poate fi dăunătoare
Acum că am acoperit importanța dacă o țară deține sau nu moneda globală, este important să discutăm despre statutul acestei supremații. În ultimii ani, am auzit despre termenul "dedolarizare" și cât de dăunătoare ar putea fi pentru economia SUA.
Termenul "dedolarizare" se referă la pierderea hegemoniei dolarului american ca monedă de rezervă. Acest termen a fost folosit, printre alții, de adepții fervenți ai Bitcoin sau de simpatizanții lui Putin care cer consecințe pentru SUA din cauza acțiunilor sale în conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Cu toate acestea, în afara acestor persoane care pot fi influențate de factori externi, există și voci autorizate care și-au exprimat recent îngrijorarea cu privire la acest subiect. Fareed Zakaria, expert în relații internaționale indo-american, și-a exprimat deja îngrijorarea cu privire la această problemă, avertizând că există un pericol potențial