Hărțile începutului de lume, în centrul Bucureștiului

Hărțile începutului de lume, în centrul Bucureștiului

Expoziția „Mundus”, a artistului plastic Doru Tulcan, vă așteaptă să o descoperiți la Galeria Romană.

Este o lume suprinzătoare, în care umbli între două granițe – cea a Creației și cea a unuia dintre finalurile ei – Nisipul.

Care este firul (povestea) care leagă bobul de nisip și mâinile Creatorului? Trebuie ca fiecare să descopere. Dar te surprinde atâta profunzime și chiar dragoste în imaginile acestea care vorbesc despre Creație, despre Creator, realizate cu multă geometrie și multă matematică. Lucrările sunt hărți ale începutului de lume, ale începutului de ființă, ale începutului de conștiință. Inclusiv materia utilizată la realizarea unora dintre lucrări – praf de piatră, nisip - te trimite, parcă, într-un colț și te îndeamnă să regândești, să analizezi umila ta trecere pe pământ. Acest fir de nisip, din care maestrul Doru Tulcan face un chip de om, poate fi și dătător de speranță. Din nimic iese o lume întreagă...

Menire

Vernisajul acestei expoziții a fost unul plin de emoție. Anul acesta, Galeria Romană sărbătorește cinci ani de activitate, iar artistul Doru Tulcan expune pentru prima dată aici.

Galeristul Emil Ene a reușit, poate mai mult ca altădată, să arate menirea acestei galerii de artă, care devine, încet și sigur, un lăcaș de cultură. Mesajul transmis celor care au venit să redescopere o lume este concludent.

„Noi, oamenii, în sinea noastră, avem, așa cred eu, o adresă de gânduri prin care Dumnezeu comunică cu noi. Ne trimite gânduri, pe care noi, mai departe le materializăm. De ce spun adresă de gânduri, nici email, nici număr de telefon? Este o adresă în sinea noastră, prin care Dumnezeu comunică cu noi. Acum am înțeles de ce, în cei cinci ani, lucrurile pe care noi le facem aici se leagă între ele. Singurul «vinovat» pentru tot ce s-a întâmplat în acești ani aici este Dumnezeu! El ne trimite nouă gandurile pe care le punem aici în practică”, a spus galeristul.

Sacru

„Întâlnirea cu arta lui Doru Tulcan este o întâlnire fericită. Arta lui dă o stare de bine”, a spus Cristian-Robert Velescu, critic de artă. „La Galeria Romană, «hărțile Mundus» sunt scoase – pentru un răstimp - din taințele lor. Încredințându-li-se, privitorul e îndemnat să regăsească acea «cale pierdută»”, sau „«rătăcită»”, căreia îi spunem uneori, și «drumul către centru»”. Un centru care în lumea sacrului se poate afla oriunde, întreg și nevătămat. Îi este, uneori, dat artistului, dar și contemplatorului să-l identifice în actul facerii și al contemplării, descoperindu-l în chiar esența umanității sale indestructibile”, a adăugat criticul de artă.

 

Un artist al jocului și al experimentului

Format între severitatea maestrului Julius Podlipny și non-conformismul lui Ştefan Bertalan, artistul Doru Tulcan, membru fondator al Grupului Sigma, a debutat sub semnul constructivismului timişorean de la începutul anilor ’70. Născut pe 21 aprilie 1943, la Cladova, Arad, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, a studiat la Liceul de Artă Timişoara, cu profesorii: Iulius Podlipny, Simion Mărcuş, Victor Gaga, Ştefan Bertalan, Szakàts Béla, după care a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, Cluj-Napoca.

 A participat la expoziții personale şi colective atât în țară, cât şi în străinătate, lucrările sale aflându-se în colecții particulare şi în muzee: România, Franța, Germania, Canada, Italia, Grecia. Mirajul lumii, MUNDUSUL lui Doru Tulcan, este cel al cercetării naturii şi a fenomenelor naturii. Cerul, pământul şi apa devin elemente ale unui sistem simbolic, cu tendințe ludice, experimentale, transpuse cu rafinament estetic pe pelicula de 8mm, în fotografii, desen şi pictură.

 

Ne puteți urmări și pe Google News