Constructorii de lucrări mari de infrastructură, precum şi cei de clădiri, dar şi firmele de pază au făcut cele mai multe disponibilizări în 2014.
Peste 2.800 de persoane şi-au pierdut locul de muncă la nivel naţional in ianuarie -februarie, cu circa 40% mai puţin decât anul trecut in aceeasi perioada, dar primele doua luni sunt irelevante pentru întregul an. Concentrând cel mai mare număr de angajaţi, raportat la judeţele ţării, oraşul Bucureşti conduce în 2014 topul concedierilor şi pe cel al disponibilizărilor făcute de o singură firmă, aceasta activând în domeniul protecţiei şi pazei, potrivit datelor furnizate EVZ de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), care tine evidenta angajatilor trimisi in somaj in intreaga tara. TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:
- MANDAT DE ARESTARE. "Excelenţa Sa", Mihail Vlasov, se milogea pentru şpagă şi accepta plata în rate: "Hai, promite-mi că îmi dai banii!"
- Kievul a dat un ultimatum de 3 ore autorităţilor din Crimeea pentru eliberarea comandantului marinei ucrainene| VIDEO
- O româncă a dat în judecată Casa Regală a Marii Britanii. Regina Elisabeta II, chemată la Tribunalul Bucureşti
Efecte nefaste Alături de companii din Bucureşti, cele din judeţele Vaslui, Vâlcea şi Bacău au făcut mai mult de o sută de concedieri, în 2014. În unele zone, acesta este efectul mega-disponibilizărilor de anul trecut. În Vâlcea, de exemplu, scăderea activităţii la Oltchim, care funcţionează de mai bine de un an la mai puţin de 20% din capacitate, a atras diminuarea afacerilor altor parteneri ai combinatului, de unde şi numărul mare de concedieri din zonă. Judeţele care au scapat de concedieri majore in 2013 si unde nu au existat angajaţi trimişi în şomaj in 2014 au reprezentat doar un sfert din ţară: Satu Mare, Botoşani, Mureş, Bistriţa Năsăud, Harghita, Covasna, Sibiu, Arad, Vrancea, Brăila, Constanţa, Caras Severin, Gorj, Argeş, Teleorman. Anul trecut, în fruntea clasamentului ca număr de persoane concediate s-a aflat Posta Romana, cu circa 3.000 de disponibilizati, disipati in intreaga tara. Concedieri care au afectat puternic anumite zone au fost la Oltchim (Valcea), de unde au plecat peste 900 de angajaţi, dar şi companiile private din construcţii, de exemplu Tehnostrade (Bacau), firma lui Dorinel Umbrărescu, care a trimis aproape 1.000 de salariaţi în şomaj. În top se află şi concedierile de la Mechel Câmpia Turzii, şi cele de la combinatul Chimic Amurco din Bacău. TOP 3 ARTICOLE POPULARE:
- O actriţă SEXY de la Hollywood, despre un actor român: „L-am CĂLĂRIT ca pe un taur mecanic”. Ce i-a făcut mai exact | VIDEO
- Caz ingrozitor. MODEL de 19 ani ucis de o boală oribilă. Medicii i-au refuzat un test vital GALERIE FOTO
- TOP cei mai răi profesori. Este incredibil ce le-au făcut elevilor| GALERIE FOTO
Perspective pentru 2014 Anul acesta puteau ajunge la zi întârzierile de restructurare, dar miza electorală va frâna concedierile. În plin proces de privatizare, s-a vorbit în 2013 despre disponibilizarea a 1.500 – 2.500 de persoane la CFR Marfă, fără ca vreun angajat al companiei să îşi piardă însă locul de muncă. În bugetul din acest an, compania are fonduri salariale reduse, care ar implica 2.500 de salariaţi concediaţi. "Pentru a ne încadra în cheltuielile cu salariile, ar fi trebuit să plece circa 2.500 de persoane de la 15 martie, dar procesul de restructurare nu a demarat, iar noi considerăm că nu este necesar deoarece compania ar putea chiar încheia anul pe profit", a declarat, pentru EVZ, liderul sindical Iulian Măntescu. Ceferiştii duc acum discuţii cu ministrul de resort Dan Şova pentru a primi mai multe fonduri la rectificarea bugetară. Peste 3.000 de persoane au plecat anul trecut de la Poşta Română, însă în 2014 nu s-a mai vorbit despre concedieri, potrivit lui Ionel Oţelea, lider sindical. "Cred că ar fi bine ca managementul actual să se îndrepte spre găsirea de noi surse de profit în loc de a reduce costurile, pentru că sunt segmente unde este deficit de personal în companie", a spus acesta, pentru EVZ. Dacă statul s-ar putea feri de concedieri în 2014, mediul privat ar putea fi nevoit să recurgă la restructurări serioase. Zilele trecute au fost mitinguri ale industriaşilor, care au tras un semnal de alarmă privind creşterile de preţ la energie şi gaze. Peste 100.000 de locuri de muncă ar putea dispărea, spun investitorii. "Este o presiune pe costuri cumulată: avem creşterea de preţ la gaze şi la energie ca urmare a liberalizării şi susţinerii producătorilor de energie verde, dar şi scumpirea combustibililor", a spus, pentru EVZ, Cristian Pârvan, secretarul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.
- Reședința lui Viktor Ianukovici. Gradina zoologică, parc auto si un vapor | GALERIE FOTO
- Cele mai spectaculoase imagini surprinse cu patinatorii de la Jocurile Olimpice de Iarna | GALERIE FOTO AMUZANTĂ
- Imagini SPECTACULOASE cu orașul Dubai învăluit de nori. Fenomenul are loc doar de două ori pe an | GALERIE FOTO
- PARADIS BLESTEMAT. Insula care pare RAIUL pe pământ până când afli ce s-a întâmplat pe ea | GALERIE FOTO
- Cum arată ISKANDER, sistemul pe care Rusia îl opune scutului antirachetă american | GALERIE FOTO