Încă nu suntem pe 15 octombrie, Ziua Mondială a spălatului pe mâini, dar poate ar fi momentul să nu ne mai gândim doar la țările în curs de dezvoltare când vorbim de această zi de conștientizare. Deși problemele de igienă sunt foarte grave în unele din aceste țări, nu doar ele au nevoie de cetățeni care se spală mai mult pe mâini, așa cum arată o hartă rușinoasă pentru Vest.
Harta prezintă rezultatele obținute la un sondaj, prin răspunsurile oferite la întrebarea „Vă spălați automat pe mâini cu apă și săpun după ce mergeți la toaletă?”. Rezultatele obținute în Europa sunt cel puțin surprinzătoare pe alocuri, potrivit Big Think.
Cei mai curați respondenți se găsesc în Bosnia, unde 96% au spus că se spală de fiecare dată, dar și turcii se țin aproape, cu 94% răspunsuri afirmative.
Cele mai igienice țări, trecând peste 80% răspunsuri afirmative, sunt Portugalia,Kosovo și Grecia (85%), după care vine România (84%), Serbia (83%) și Macedonia (82%).
Islanda, Suedia și Germania ating nivelul de 78%, după care urmează Finlanda (76%), Marea Britania (75%), Irlanda (74%) și Elveția (73%). Spre marginea de jos a intervalului se găsesc și Cehia și Ucraina (71%).
În partea inferioară a „clasamentului”, se găsesc atât state din estul Europei, cât și din vestul continentului. Polonia are cel mai mare scor din acest interval (68%), urmată de Estonia și Austria (65%) și Rusia (63%). Coborând, găsim Franța (62%), Spania (61%) și Belgia (60%).
Toate aceste țări se pot uita de sus la Italia, unde doar 57% din respondenți se spală pe mâini de fiecare dată când folosesc baia. Totuși, nimeni nu stă la fel de rău ca Olanda, unde doar 50% din respondenți își aduc aminte să se curețe eficient.
După cum se poate vedea din imagine, nu toate țările au răspuns sondajului, dar datele sunt alarmante, având în vedere că spălatul pe mâini reduce cu aproape 25% riscul de a contracta mai multe boli respiratorii, printre care și pneumonia, și cu 50% riscul de a suferi de diaree sau alte boli intestinale.