Harry Potter s-a dus. Ce francize se bat pentru locul lui

Harry Potter s-a dus. Ce francize se bat pentru locul lui

Seria lungmetrajelor cu micul vrăjitor se încheie săptămâna viitoare. Criticul de film Geoffrey Macnab elucidează reţeta care a propulsat franciza în fruntea box-office-ului.

Franciza "Harry Potter", bazată pe cărţile de J. K. Rowling, îşi dă obştescul sfârşit odată cu ultima lansare, care va avea loc săptămâna viitoare. Geoffrey Macnab, criticul de film de la "The Independent", a început un periplu printre noile francize, în căutarea următoarei serii de blockbustere.

La sfârşitul anilor ’90, Warner Bros. a avut şansa de a face concurenţă rivalului Disney cu un film universal, care să poată fi vizionat de întreaga familie. Odată cu lansarea ultimei pelicule, "Harry Potter şi Talismanele Morţii.

Partea 2", care va avea premiera săptămâna viitoare, Potter îşi va disputa pentru ultima dată cu Lord Voldemort dominaţia asupra şcolii de vrăjitorie Hogwarts. După opt filme realizate în 10 ani, saga "Harry Potter" ia sfârşit.

Recorduri de neegalat

Doar în Marea Britanie, 10 milioane de oameni au urmărit fiecare film al seriei. Pentru fiecare nouă lansare se estimau încasări de 80 de milioane de dolari numai în Regatul Unit. Ex perţii se întreabă care va fi noua descoperire cinematografică ce va reuşi să acopere cele 7 miliarde de dolari care vor dispărea ca prin magie odată cu "Harry Potter".

Reţeta succesului pentru celebra sagă începe cu scenariul. Steve Kloves, cunoscut pentru scenariile filmelor "Formidabilii Baker Boys" şi "Wonder Boys", a lucrat îndeaproape cu Rowling pentru a reuşi să transpună pe ecran magia din paginile romanului.

Un ingredient esenţial a fost şi distribuţia, producătorii angajând de fiecare dată cei mai buni actori britanici. Copiilor li s-au oferit personaje cu care să se identifice uşor şi cu un aer britanic care cucereşte de la prima replică.

Daniel Radcliffe a interpretat băieţelul arătos care poartă ochelari - Harry Potter, Rupert Grint a dat viaţă roşcovanului Ron Weasley, iar Emma Watson a jucat-o pe frumuşica şi impertinenta Hermione. Personajele malefice păreau un amestec între răufăcătorii shakespearieni şi personajele romanelor lui Charles Dickens.

Un alt atu a fost dorinţa de a creşte în complexitate cu fiecare film lansat.

CONTINUITATE SAU IEŞIRE DEMNĂ DIN SCENĂ

Pe urmele francizei Star Wars: profitul va continua

Dacă primul, "Harry Potter şi Piatra Filozofală" putea fi urmărit doar cu acordul părinţilor de către copiii sub opt ani, cele mai recente filme din serie dau undă verde copiilor de la 12 ani în sus. Asta dovedeşte că, odată ce personajele din film au devenit adolescente, audienţa a evoluat odată cu ele.

Filmele au fost şi "cuminţele" din punct de vedere religios, piatra unghiulară a seriei fiind credinţa creştină, pe care însă J. K. Rowling nu o evidenţiază ca temă religioasă. Neutralitatea religioasă a francizei a fost un garant al distanţării de controverse.

Forţa culturală e cu Harry Potter

Franciza cu cele mai mari încasări din istorie are potenţialul de a fi devenit o adevărată forţă culturală, care să atragă multe generaţii de acum încolo. Cu toate acestea, criticii au dat semne de oboseală.

Dacă "Harry Potter şi Piatra Filozofală" din 2001 a fost recomandat de critici ca "două ore de divertisment spectaculos", prima parte din "Harry Potter şi Talismanele Morţii!" a fost primită mai puţin entuziast. "Filmele din seria Harry Potter au ajuns să mă intereseze la fel de puţin ca parcul de distracţii omonim", relatează după nouă ani Geoffrey Macnab.

Animaţii şi adaptări televizate

Dacă terminarea seriei în materie de pelicule este bătută în cuie, Warner Bros nu va deplânge lipsa admiratorilor sau a premiilor. Compania producătoare, dar şi scriitoarea s-au asigurat că atât cultul şcolii Hogwarts, cât şi capacitatea numelui Potter de a genera profit vor continua.

Harry Potter va deveni un brand cu o putere de marketing comparabilă cu cea pe care producătorul George Lucas a asigurat- o pentru "Războiul stelelor". Compania americană, Warner Bros., va putea crea serii animate şi adaptări televizate ale romanelor lui J. K. Rowling.

Fanii au fost constant preocupaţi de cursul profesional urmat de Daniel Radcliffe şi Emma Watson. Aceştia au fost taxaţi pe rând, Daniel atunci când a jucat o scenă nud în piesa de treatru "Equus" a dramaturgului englez Peter Shaffer, iar Emma, când s-a auzit că este printre cele mai bine cotate actriţe din lume. Cei doi şi-au croit cariere individuale. "«Harry Potter» mă interesează la fel de puţin ca parcul de distracţii omonim." GEOFFREY MACNAB critic de film

CE URMEZĂ

Aspiranţii la tronul "Harry Potter"

Noua franciză pe care cei din industrie o văd urmaşă la tron a lui "Harry Potter" este o adaptare o romanelor SF scrise de americanca Suzanne Collins, "The Hunger Games". Luna martie din 2012 va fi decisivă pentru urcarea pe podium a francizei americane care a distribuit-o pe Jennifer Lawrence, nominalizată la Oscar pentru rolul din "Mâinile tatălui meu"(2010).

Regizate de Gary Ross, faimos pentru "Cursa secolului", filmele vor fi grupate într-o trilogie. Alţi rivali care se înscriu în cursa pentru cea mai profitabilă franciză sunt "The Hobbit", "Cei trei muschetari" şi "Horrid Henry: The Movie". Pelicula din urmă prezintă povestea unui copil neglijent şi răutăcios şi ar putea avea premiera la sfârşitul lunii.

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/I_kDb-pRCds" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News