Harghita: UDMR propune rivalilor din PPMT și PCM alianțe electorale pentru primăriile localităților cu români majoritari
- Departamentul Politic
- 17 mai 2012, 19:44
Preşedintele UDMR Harghita, Borboly Csaba, a propus conducerilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Partidului Civic Maghiar (PCM) să susţină un singur candidat la primărie în localităţile în care românii sunt majoritari.
Localităţile vizate sunt Bălan, Voşlobeni, Topliţa şi Tulgheş unde consideră că dacă maghiarii ar susţine acelaşi candidat la fotoliul de primar, ar avea şanse reale de câştig.
“Propunerea mea de colaborare pentru PCM şi PPMT este în localităţile Bălan, Voşlobeni, Topliţa şi Tulgheş. Eu cred că dacă avem un candidat comun sau sprijinim un singur candidat din partea celor trei forţe politice maghiare, atunci avem şanse reale în toate cele patru localităţi să avem un câştig", a spus Borboly Csaba.
El a precizat că la Bălan există o colaborare cu PPMT, pentru susţinerea aceluiaşi candidat, dar PCM are un candidat propriu, motiv pentru care îi va cere preşedintelui acestui partid, Szasz Jeno, să retragă această candidatură până la tipărirea buletinelor de vot. În plus, Borboly a subliniat că în această localitate există mulţi candidaţi din partea partidelor româneşti şi este important ca maghiarii să susţină un singur candidat.
În ceea ce priveşte localităţile Voşlobeni, Topliţa şi Tulgheş, Borboly Csaba a propus realizarea de sondaje de opinie în rândul alegătorilor şi susţinerea acelui candidat care este mai bine plasat, fie că el este de la UDMR, PCM sau PPMT.
De asemenea preşedintele UDMR Harghita crede că este necesară semnarea între cele trei formaţiuni a unui cod de conduită în campania electorală şi a unui acord de colaborare poltică pentru Consiliul Judeţean, în mandatul 2012-2016. Este a doua oară, în ultimele luni, când UDMR propune conducerilor PPMT şi PCM semnarea codului etic şi a acordului politic, dar până acum nu a primit niciun răspuns ferm din partea acestora. El a spus că partidele maghiare trebuie să deruleze o campanie electorală care să le permită ca în 11 iunie să poată începe colaborarea pentru alegerile generale. “Se vede că în România (...) când se ia fără noi o decizie, se ia împotriva noastră (...) De aceea, eu cred că în campania electorală trebuie să concurăm şi nu să luptăm. (...) Cred că încă mai este timp şi este şi o necesitate (...) Sunt foarte multe iniţiative contraproductive pentru noi (...) şi cred că ar trebui ca aşa să participăm la campania electorală încât pe 11 iunie să putem să ne strângem mâna şi să putem să ne pregătim pentru alegeri generale", a spus Borboly Csaba.
În codul de conduită propus de Borboly Csaba se stipulează, printre altele, că în campania electorală părţile semnatare ale codului vor considera lipsite de etică şi se vor abţine de la orice forme de discreditare politică şi personală. De asemenea, semnatarii trebuie să nu perturbe întrunirile electorale ale contracandidaţilor, să nu utilizeze reciproc simbolurile sau să le reproducă, astfel încât să deruteze alegătorii, să nu înlăture afişele celeilalte părţi şi să nu poarte campanii negative la adresa adversarilor politici.