Haos urbanistic în centrul Clujului

În ultimele luni, autorităţile locale din Cluj-Napoca au transformat centrul oraşului într-un adevărat kitsch. După fântâna cântătoare care a fost montată la baza statuii lui Avram Iancu, azi-dimineaţă clujenii s-au trezit, că peste noapte, municipalitatea a montat în centrul oraşului trei stâlpi de patru metri înălţime, pentru a servi, pe viitor, ca panouri publicitare.

Clujenii consideră iniţiativa primăriei ca una deplasată, lipsită de bun gust şi care nu respectă nicio normă de arhitectură. Gavrilă Rusu, care lucrează la o firmă cu sediul pe Bulevardul Eroilor, a declarat că s-a trezit de dimineaţă cu un astfel de stâlp în faţa biroului.

„Este inadmisibil aşa ceva. Sunt groteşti de-a dreptul. Am sunat la primărie să reclam acest fapt şi mi-au spus că nu au ce face, deoarece aşa e planul de modernizare a zonei. Sunt îngreţoşat”, mărturiseşte clujeanul.

Raimonda Boian, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca spune că cei trei stâlpi au costat 98.175 lei. „Cele trei piese de mobilier urban, cu destinaţia de afişaj electoral, au fost prevăzute de Planwerk şi au fost achiziţionate în urmă unei licitaţii”, adaugă Raimonda Boian.

Decanul Facultăţii de Arhitectură, din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Adriana Matei, a declarat pentru EVZ ca aceşti stâlpi de publicitate montaţi de municipalitate sunt „din cale afară de masivi şi agresivi. Sper să nu fie decât unul".

Piaţa Unirii, pavată cu granit După ce anul trecut au fost finalizate lucrările de modernizare a Bulveradului Eroilor prin construirea unei alei pietonale, dar fără pic de verdeaţă, de câteva zile Primăria Cluj-Napoca a trecut la demolarea Pieţei Unirii.

În locul unor peluze cu iarbă şi ronduri de flori multicolore, autorităţile au ales să paveze piaţa cu piatră cubică şi granit. Lucrările vor dura cinci luni, iar preţul pe care municipalitatea îl va plăti este de 5.88 milioane de lei.

Planul de modernizare nu este privit cu ochi buni de către clujeni. „Era o oază de verdeaţă în zonă şi acum va fi una de beton. Am văzut la televizor că cineva de la primărie explica că aşa este peste tot în Europa. Mai bine făceau altceva cu banii ăia, că nu nu ardea chestiunea asta şi să lase piaţa aşa cum era, că era foarte frumoasă. În mijlocul atâtor clădiri, o zonă verde era bine venită”, conchide Eugen Preda, un clujean nemulţumit de situaţie.