Sistemul energetic trece printr-o încercare excepţională. Preţurile sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii
Preţul electricităţii tranzacţionate pe bursa românească de profil a ajuns la niveluri record, de peste 600 lei/ MWh în ultimele zile, dublu faţă de preţul cu care se vindea la începutul lunii.
Mai mult, România a înregistrat în zilele de 15 şi 23 ianuarie 2017 cel mai mare preţ al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România. Aceste preţuri s-au înregistrat pe platforma unde se tranzacţionează zilnic circa 35-40% din consum, în contracte pe termen scurt, cu livrare a doua zi (Piaţa pentru Ziua Următoare). „Preţurile sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii”, atrage atenţia Georgios Stassis, Country Manager Enel România, printr-un comunicat transmis ieri EVZ.
Speculanţii preţurilor
Potrivit acestuia, „încă tânăra piață românească a energiei trece acum prin prima sa încercare excepțională”, iar „sistemul este aproape de limita de funcționare”. În acest tablou, au apărut speculanţii care au denunțat unilateral contractele pe care le aveau cu consumatorii, pentru a vinde energia disponibilă pe PZU, profitând de pe urma acestor niveluri record ale prețurilor. Profiturile sunt tentante, dat fiind că în contractele pe termen lung preţurile sunt de circa 170 lei/MWh.
Nu numai în România, ci în toată Europa a crescut preţul electricităţii, ca urmare a cererii mai ridicate, pe fondul temperaturlor scăzute. Însă din datele OPCOM mai reiese că preţul mare de pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM nu este cauzat de un deficit de energie pe piaţa locală. Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat că preţurile mari de pe bursă sunt explicate şi prin scăderea producţiei de energie în hidrocentrale, din cauza debitului foarte scăzut al Dunării. Astfel, s-au consumat mai multe gaze de import, care au un preţ foarte mare în această perioadă de vârf de consum.
În plus, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a declarat joi că perioada de risc din sectorul energetic nu s-a terminat, întrucât se aşteaptă noi episoade de ger, iar preţul mare de pe bursă din această perioadă se va reflecta în factura consumatorilor.
Posibile înţelegeri între traderi
Pe de altă parte, OPCOM a transmis Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE) şi Consiliului Concurenţei informaţii privind unele practici ale participanţilor la piaţă care ar fi putut distorsiona concurenţa, precum înţelegeri prealabile între jucători. Aceasta, după ce reprezentanţii ANRE şi ai Consiliului Concurenţei au precizat că analizează două tranzacţii cu energie încheiate pe bursa de profil OPCOM, suspecte că ar fi încălcat legislaţia. ANRE a demarat această anchetă în urma unei sesizări potrivit căreia contractele ar fi fost încheiate la un preţ mai mare decât ar fi normal.
Interzicerea exporturilor
Mai trebuie notat că aceste preţuri record au venit după ce Guvernul a aprobat, pe 12 ianuarie, o Hotărâre care prevede că pot fi interzise exporturile de energie electrică în situații de criză, în perioada 16 ianuarie - 15 februarie 2017. „În data de 11 ianuarie 2017, operatorul de transport și de sistem, Transelectrica, a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și ANRE cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea sistemului energetic naţional”, a informat Ministerul Energiei. Potrivit surselor EVZ, „pe fondul zvonisticii că nu sunt suficiente stocuri de cărbune şi al acelei HG, au fost câteva tranzacţii suspecte, menite să crească preţurile”.