Haos la exproprierile de pe centura Constanţei. Autorităţile îşi pasează vina în cazul familiei Began
- Adam Popescu
- 23 septembrie 2010, 01:08
Încurcăturile create în procedura de expropriere în cazul Began sunt cauzate de unii funcţionari, dar şi de comunicarea deficitară dintre instituţii.
Expropriere cu scandal şi acuzaţii pe centura Constanţei. După ce "Evenimentul zilei" a publicat un articol în care menţiona că o familie de constănţeni a fost expropriată fără a fi înştiinţată de această decizie şi fără a-şi primi banii, autorităţile implicate se acuză reciproc.
"Pisica moartă", aruncată din poartă-n poartă
Familia Began a aflat că statul construieşte pe 6.500 mp din proprietatea lor după ce utilajele săpau deja în zonă. Potrivit procesului-verbal întocmit de comisia de expropriere, Silvia şi Vasile Began apăreau "cu date de identificare şi domicilii necunoscute". Asta, în condiţiile în care cei doi locuiesc de 27 de ani la aceeaşi adresă, în Constanţa.
Reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) îi acuză pe reprezentanţii Primăriei Agigea de lipsă de comunicare în relaţia lor cu firma Cartotop, delegată pentru a realiza procedura de expropriere. Primarul spune însă că nu a semnat procesul-verbal, deşi teoretic făcea parte din comisia de expropriere.
"Nu v-aţi întrebat că poate nici n-am fost convocat? Dacă nu e semnătura mea, înseamnă că n-am fost acolo şi nu cunosc problema. E de datoria Oficiului de Cadastru Constanţa să ofere datele de identificare a persoanei", susţine primarul comunei Agigea, Cristian Cârjaliu.
Pe de altă parte, cei de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) spun că au oferit firmei Cartotop toate documentele necesare. "Obligaţia noastră e de a pune la dispoziţia expropriatorului toate informaţiile referitoare la imobilul supus exproprierii", afirmă Adrian Nica, purtător de cuvânt ANCPI. În cazul prezentat, actele menţionau şi datele de identificare ale proprietarilor.
Responsabilă de încurcătură pare a fi însă firma Cartotop SA Craiova, ai cărei reprezentanţi au omis cercetarea completă a documentaţiei. "Angajatul nostru ori n-a văzut, ori n-a avut actul în cauză. În orice caz, oamenii îşi pot încasa banii dacă fac o solicitare la primărie", spune Daniela Dumitrescu, directorul firmei.
Citiţi şi:
- Cum a vrut să dea statul o ţeapă de 100.000 de euro familiei Began
Legături cu Berceanu
Firma acuzată de încurcături e controlată de europarlamentarul Marian Jean Marinescu, prim-vicepreşedinte al PDL Dolj, care deţine un pachet de 35% din acţiuni. Contractul dintre Cartotop SA şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), din subordinea Ministerului Transporturilor, a fost încheiat în primăvara anului 2007.
Ministerul era atunci condus de Radu Berceanu, preşedinte al PDL Dolj şi şeful direct pe linie de partid al lui Marian Jean Marinescu.