Lucrările de renovare a fostului han au fost demarate acum câteva zile. Constructorii spun că, până la începutul verii, imobilul va fi gata "la roşu".
La începutul anului, reprezentanţii Ministerului Culturii şi Primăriei Municipiului Bucureşti au obţinut autorizaţia de construcţie şi restaurare a Hanului Gabroveni, clădire cu valoare istorică situată în Centrul Vechi al Capitalei. Din cauza ninsorilor abundente din iarnă, lucrările nu au fost însă demarate, ele fiind începute în urmă cu câteva zile. Schele de lemn şi plase de protecţie au fost aşezate pe zidurile fostului han, constructorii promiţând că, până la începutul verii, restaurarea va fi gata "la roşu". Birouri, sală de spectacole, librărie şi cafenea După finisarea lucrărilor, primăria intenţionează să mute în vechiul han birourile Centrului de Proiecte Culturale al Capitalei (ArCub) şi să deschidă o librările şi o cafenea, dar şi mai multe săli pentru evenimente. Proiectul celor două instituţii nu vizează însă numai renovarea imobilului, ci şi construţia unuia nou, care va servi drept sală de spectacole. Potrivit celor care au conceput proiectul, noua clădire va avea aceeaşi înălţime cu cea veche. Şi vechiul pasaj dintre străzile Lipscani şi Gabroveni va fi reconstruit cu această ocazie. Pentru demararea restaurării, Primăria Municipiului Bucureşti a pus la bătaie 3,5 milioane de euro.
Şi Ministerul Culturii a participat la finanţare cu 1,65 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene nerambursabile. Fostul pasaj dintre Lipscani şi Gabroveni va fi refăcut 1,65 milioane de euro de la Ministerul Culturii DOCUMENTE O istorie de două sute de ani Hanul Gabroveni a fost inclus pe lista monumentelor cu valoare istorică în anul 1992. Prima ates tare în documente a acestui han datează din 1739, în schimb cele mai multe acte ale epocii îl plasează ca fiind construit între anii 1804 şi 1818. Potrivit istoricilor, parterul hanului era ocupat de mari magazine de textile, iar la etaje erau multe birouri, ba chiar apartamente de locuit.