Ambasadorul a participat, ieri, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” la o dezbatere-concluzie a luptei pentru modificarea Legii antitabagism, alături de coaliția România Respiră. Ocazie cu care ne aducem aminte și cum a ajuns tutunul în Europa.
„În secolele al XV-lea și al XVI-lea, exploratorii europeni s-au întors cu multe mărfuri din călătoriile lor în Lumea Nouă: porumb, cartofi, tomate și... tutun. Desigur, tutunul s-a dovedit a fi fatal și vă susținem eforturile de la limita fumatul”, a explicat Hans Klemm.
Consumul de tutun reprezintă pentru România anului 2016 principalul factor de risc pentru bolile netransmisibile, aducând pierderi anuale de peste 40.000 de vieți omenești (din care peste 5.000 datorită fumatului pasiv). „Este o povară uriașă asupra sistemului de sănătate și plasând Romania în topul clasamentelului la bolile cardio-vasculare și pulmonare care sunt responsabile de 60% din decesele înregistrate în țara noastră”, a explicat Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie.
„Demersul inițiat în primăvara anului 2015 de către Coaliția România Respiră, în sprijinul propunerii de modificare legislativă a deputatului Aurelia Cristea, a beneficiat de o largă susținere publică, atât la debutul lui (cu nivel de susținere de 70%), cât și de-a lungul celor aproape 12 luni de dezbateri publice. Performanța lui se reflectă inclusiv în atingerea unui nivel de conștientizare și de susținere de peste 75% după adoptarea legii”, a spus prof.dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.
Legea antifumat a fost publicată în Monitorul Oficial la sfârșitul lunii ianuarie și urmează a intra în vigoare la 16 martie.
„Această lege va avea beneficii semnificative în viitor pentru sănătatea turturor cetățenilor români. (...) va proteja publicul de efectele fumatului pasiv și va asigura un aer curat la locul de muncă pentru aceia care lucrează în spații închise. (...)
Dumneavoastră, cei prezenți astăzi (marți, n.r.) aici, care sunteți membri ai Coaliției România Respiră, ați demonstrat că prin implicare civică, cetățenii obișnuiți pot colabora și pot genera schimbări de politici, cu beneficii pentru întreaga țară”, a mai spus ambasadorul american.
La finalul discursului său a venit supriza. „Româniare are o lege antifumat mai bună decât America. Felicitări!”, a spus Hans Klemm.