Craioveanul Paul Valută, arestat în „Jaful de la BRD“, riscă să fie acuzat şi de finanţarea unei organizaţii teroriste.
Farid Jahani, cunoscut în lumea interlopă din Craiova sub numele de Paul Valută, iranianul cu cetăţenie româno-suedeză care a regizat jaful de 2,2 milioane de euro de la BRD, riscă ani grei de închisoare dacă legăturile sale cu gruparea teroristă Hamas vor fi dovedite.
Potrivit procurorilor DIICOT Timiş, o parte din banii sustraşi ar fi trebuit să ajungă, prin intermediul interlopului craiovean, la gruparea teroristă Hamas. „În urma cercetărilor, s-a stabilit că există posibilitatea ca o parte din bani să fie destinaţi finanţării celulei teroriste Hamas. Ca urmare, am înştiinţat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie pentru continuarea investigaţiilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de finanţare a unei activităţi teroriste“, ne-a declarat procurorul Antoniu Sandu, din cadrul DIICOT Timiş. Procurorul a adăugat că dosarul va fi judecat la Timişoara, iar Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie va deschide un nou dosar pentru cercetarea activităţilor teroriste. Iranianul vrea translator Procurorii timişeni susţin că audierea iranianului a fost amânată, deoarece acesta a cerut în instanţă un interpret de limba persană, motiv pentru care va mai dura până când vor fi adunate toate probele împotriva lui Paul Valută.
Interlopul a fost arestat la sfârşitul lunii februarie, fiind acuzat de înşelăciune, furt, fals şi spălare de bani. Surse apropiate anchetei spuneau, la acea vreme, că din primele cercetări rezultă că Paul Valută ar fi cel care a gândit întreaga operaţiune prin care BRD Craiova a fost fraudată cu 2,2 milioane de euro.
Iranianul pusese totul la cale cu ajutorul funcţionarului bancar Mihaela Rosana Biţu, arestată la începutul lunii februarie. Tânăra a fost acuzată de procurorii DIICOT din Timiş că şi-a însuşit suma de opt milioane de lei, bani pe care i-a transferat şi ridicat fără autorizare, prin utilizarea fără drept a parolei de acces a directorului sucursalei bancare la care era angajată. Din reţea mai făceau parte cunoscutul interlop timişorean Doru Meosu, Paul Vasile Mânzu şi turcul Osman Tunc, dar şi craioveanul Eugen Florescu. Cine e Paul Valută Farid Jahani a ajuns în Craiova în anii ’80, ca student iranian. Primii bani i-a făcut ca bişniţar în căminele studenţeşti, căpătându-şi porecla de Paul Valută. După Revoluţie, el a devenit unul dintre cei mai bogaţi cămătari ai Craiovei.
În toamna lui 2001, iranianul Jahani Farid a fost condamnat de Tribunalul Timiş într-un dosar de rambursare ilegală de TVA. În timp ce poliţiştii îl căutau în casă, Paul Valută a scăpat escaladând gardul locuinţei. După o perioadă, Paul Valută a reuşit să îi convingă pe magistraţii timişoreni să îi anuleze mandatul de executare a pedepsei.