Hainele cu şnururi pentru copii sunt periculoase

1 din 10 articole de îmbrăcăminte destinate copiilor încalcă cerinţele de siguranţă din statele europene, arată un raport dat astăzi publicităţii de către Comisia Europeană.

Autorităţile de supraveghere a pieţei din Uniunea Europeană  au verificat hainele pentru copii prevăzute cu cordoane şi/sau cordoane glisante, după ce au primit notificări de accidente cauzate spre exemplu de prinderea şnurului de la haina copilului în bicicletă sau în uşa de la maşină, ceea ce a cauzat răni grave sau chiar decese prin ştrangulare.

70% din hainele pentru bebeluşi, neconforme

Ancheta a fost realizată de către autorităţile din 11 state membre (Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Irlanda, Lituania, Olanda, Portugalia) în cadrul reţelei ProSafe, reţeaua de supraveghere a pieţelor la nivel UE, între august 2008 şi februarie 2010.

Au fost  inspectaţi peste 4642 de agenţi comerciali cu amănuntul dar şi en gros, atât producătorii cât şi importatorii, 61 de inspecţii au fost efectuate la frontierele Uniunii Europene, împreună cu autorităţile vamale. Din cele 16.300 de articole de îmbrăcăminte care au fost verificate, 2.188 nu au respectat una sau mai multe cerinţe prevăzute în standardele europene de siguranţă. Aproape 70% din articole de îmbrăcăminte neconforme le-au reprezentat hăinuţele pentru sugari şi copii mici.

Experţii au următoarele recomandări:

  • Hainele pentru copii de până la şapte ani nu ar trebui să aibă cordoane sau şnururi în zona gâtului.
  • Cordoanele sau şireturile din îmbrăcămintea pentru copii sau adolescenţi nu ar trebui să depăşească 7,5 centimetri.
  • Hainele pentru copii nu ar trebui să aibă cordoane sau şnururi cu capetele libere mai lungi de 140 mm (14 cm), în zona  taliei.
  • Şiretul de la pantofi, după ce a fost legat trebuie sa fie în totalitate în interiorul pantalonului.
  • Cordonul de la haina copilului, după ce a fost legat nu trebuie să atârne.