Hainele care se curăţă la soare

Cercetători din Hong Kong şi Australia au reuşit să creeze un tratament pentru materiale textile capabil a se curăţa singur, eliminând mizeria, praful şi petele de pe el atunci când este expus la lumina soarelui, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail“.

Revoluţionarul tratament poate fi aplicat fibrelor de bumbac, mătase, lână şi alte materiale naturale. Abilitatea sa de a dizolva până şi cele mai dificile pete - de mâncare, grăsime, rugină etc. - ar putea marca începutul sfârşitului pentru curăţătoriile tradiţionale sau „ecologice“.

Descoperirea seamănă leit cu scenariul unei comedii SF din anii ’50, „Omul în Costum Alb“, în care regretatul Sir Alec Guiness joacă rolul unui om de ştiinţă care inventează un material imposibil de şifonat sau murdărit. În mod oarecum aşteptat, industria textilă se opune implementării acestei tehnologii, în condiţiile în care ea ar însemna reducerea semnificativă a locurilor de muncă, pe de o parte, şi diminuarea profiturilor, pe de alta. Secretul: dioxidul de titan

Metoda implică acoperirea fibrelor textile cu un strat fin de dioxid de titan sub formă de nanoparticule, fiecare astfel de particulă fiind de 2.500 de ori mai mare decât grosimea unui fir de păr. Expunerea la soare a materialului astfel tratat declanşează o reacţie în micile particule, care în combinaţie cu oxigenul din aer distruge mizeria.

O tehnologie similară este utilizată deja la fabricarea geamurilor cu autocurăţare. Procesul bazându-se pe simpla expunere la soare a materialului tratat, rufele viitorului vor putea fi astfel „spălate“ prin simpla lor agăţare pe „vechea“ frânghie de uscat.