Haihui prin Europa, cu 400 €

Dacă n-ai bani să-ţi faci concediul în străinătate cu avionul, trenul e o soluţie. Pe lângă bilet însă, trebuie să pregăteşti şi bani de cazare. Varianta auto e şi ea destul de ieftină.

Vacanţa "feroviară" prin care treci prin cele mai frumoase oraşe din Europa, cu bani puţini, se numeşte InterRail Global Pass. Programul este disponibil în două variante. "Flexibilă", care permite utilizarea tichetului cinci zile din zece sau zece zile din 22, fără ca acestea să fie consecutive.

Şi cea "continuă", 15, 22 de zile sau o lună. Reducerile de zece până la 50% fac acest program atractiv. Preţul unui bilet este între 159 şi 899 de euro şi diferă în funcţie de clasa trenului, vârsta călătorului şi valabilitate.

Pentru unele trenuri, nu sunt incluse taxele pentru vagoanele de dormit, suplimentele de viteză şi nici rezervarea locului. Dacă alegi varianta flexibilă, trebuie să-ţi completezi biletul înainte de urcarea în tren, cu data şi ruta aleasă. Tichetele InterRail pot fi cumpărate cu cel mult 3 luni înaintea plecării, de la casele de bilete ale CFR, de la agenţiile de voiaj acreditate sau pot fi comandate pe site-ul www.interrailnet. com.

Cu trenul prin 30 de ţări

Ţările pe care le poţi vizita sunt Austria, Belgia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Muntenegru, Macedonia, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ungaria. Între Italia şi Grecia, transportul e asigurat de companiile care au linii maritime între cele două ţări. La plecare, primeşti harta reţelelor feroviare din Europa şi un ghid de călătorie.

Cele mai solicitate legitimaţii sunt cele pentru adulţi, urmate de cele pentru vârstnici, ambele la clasa a doua. Destinaţiile cele mai frecventate sunt, în special, Marea Britanie, Austria, Franţa şi Germania.

"Eurotrip", varianta auto a vacanţei

Dacă ţi se pare că vacanţa cu trenul te condiţionează prea mult, atunci o alegere cam la fel de ieftină, dar mai obositoare, este concediul cu maşina mică. Lui Bogdan Dăscălescu, un programator de 23 de ani, din Făgăraş, i s-a făcut, anul trecut, dor de ducă prin Europa.

"Am convins un prieten să mi se alăture şi am făcut un blog pe care am scris locurile în care am vrea să mergem, detalii despre transport şi cazare. Câţiva prieteni şi-au arătat interesul de a participa. Până acum, ne-am strâns vreo şapte, dar mai sunt câţiva care vor să vină".

Bogdan şi-a botezat vacanţa "Eurotrip". Deşi a vrut iniţial cu trenul, a ales maşina pentru libertatea de mişcare: "Cu trenul depinzi mult de orarul de circulaţie şi trebuie să ai grijă şi să îţi rezervi locurile".

300 de euro pe 9.000 de kilometri

Când a facut bugetul pentru excursie, costul cu maşina era de 300 de euro de căciulă, pentru 9.000 km, incluzând taxele de drum. "Cu InterRail, trebuia să ne luăm un tichet de 22 de zile. Preţul ar fi fost de 309 euro de persoană, fiindcă toţi avem sub 26 de ani şi beneficiem de reducere pentru tineri, dar mai erau şi cheltuielile pentru suplimente şi rezervări", explică Bogdan.

Timp de trei săptămâni vor vizita Budapesta, Viena, München, Stuttgart, Rotterdam şi Amsterdam. Vor traversa nordul Italiei până în Slovenia, lângă Bled. Apoi vor continua prin Croaţia, către Dubrovnik, apoi prin Bosnia şi Serbia, în drumul spre casă. În total, călătoria costă 1.200 de euro, sumă care include transportul - 300, cazarea - 400, şi mâncarea - 500.

PE VÂRSTE

Preţurile biletelor variază în funcţie de vârstă şi de numărul zilelor de vacanţă