Guvernul Republicii Moldova vrea să întărească securitatea cibernetică a țării, aflate sub asediul războiului hibrid al regimului Putin.
Mediul digital devine din ce în ce mai complex, în întreaga lume, așa că executivul de la Chișinău vrea să-și întărească securitatea cibernetică.
Securitatea cibernetică a Republicii Moldova, întărită
Guvernul Republicii Moldova a adoptat un proiect de lege pentru consolidarea securității cibernetice la nivel național.
Inițiativa este dictată de „complexitatea tot mai mare a cerințelor mediului digital”. De asemenea, adoptarea noilor reglementări este necesară în procesul de negociere a aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Proiectul adoptat de Cabinetul Recean este motivat, deci, și de necesitatea respectării standardelor europene.
Ce se schimbă prin această lege
Schimbările cheie introduse prin noul act normativ vizează actualizarea legislației în mai multe sectoare.
Legea introduce cerințe stricte de securitate cibernetică în domenii cheie. Serviciile de asistență medicală au fost introduse în acest pachet legislativ, mai ales după ce s-a văzut ce pot face hackerii, în urma masivelor atacuri cu cereri de răscumpărare asupra spitalelor din România.
De asemenea, domeniile transporturilor, al serviciilor bancare, precum și gestionarea deșeurilor sun vizate de noile reglementări privitoare la securitatea cibernetică.
Schimbările sunt prevăzute să ofere o mai bună protecție împotriva amenințărilor cibernetice și îmbunătățesc rezistența infrastructurii națiunii.
Responsabilități de securitate cibernetică pentru furnizorii acestor servicii
Legea adoptată de Cabinetul Recean introduce responsabilități clare pentru furnizori.
Cei care oferă servicii cibernetice pentru companiile și instituțiile din domeniile reglementate trebuie să implementeze măsuri robuste de securitate cibernetică cu sisteme detaliate de monitorizare și control.
În ceea ce privește armonizarea cu standardele UE, proiectul de lege aduce legislația națională în conformitate cu Directiva Uniunii Europene privind NIS (securitatea cibernetică a rețelelor și sistemelor IT), care va consolida poziția Moldovei ca partener de încredere în UE.
Oficialii guvernamentali au declarat că schimbările vor avea un impact semnificativ asupra modului în care organizațiile publice și private gestionează riscurile de securitate cibernetică.
Republica Moldova își reafirmă angajamentul de a oferi un spațiu digital sigur și securizat pentru toți cetățenii săi, a spus Cabinetul de Miniștri.