Guvernul vrea să amâne scumpirea gazelor

Românii ar putea beneficia de o păsuire la majorarea prețului, așa încât în loc de creșteri de 10% pe an, să ajungă să suporte numai jumătate.

Potrivit calendarului convenit cu Uniunea Europeană, gazele ar trebui să se scumpească în fiecare trimestru cu procente de 2 până la 5%, până la sfârșitul anului 2018. Asta ar însemna o creștere de preț de peste 10%, în fiecare an. „Noi am considerat că este nevoie de o perioadă de pauză în scumpirea gazelor, pentru ca prețurile să se echilibreze cu veniturile”, a spus, ieri, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, „în prezent, problema prețului gazelor pentru populație a devenit îngrijorătoare iar perioada de liberalizare pe care și-a asumat-o România, respectiv 31 decembrie 2018, este unul dintre cele mai ambițioase termene dintre statele UE”.

Scumpiri mai mici, pe o perioadă mai îndelungată

În consecință, Departamentul pentru Energie a elaborat un proiect de hotărâre prin care propune extinderea calendarului de liberalizare (scumpire) a gazelor cu doi ani și jumătate. Prin majorarea perioadei de scumpire a gazelor, creșterile de preț din fiecare an vor fi mult mai mici. Astfel, în proiect se prevede „renegocierea calendarului de eliminare a prețurilor reglementate, în sensul extinderii perioadei aferente consumatorilor casnici până la data de 30 iunie 2021”, deci cu doi ani și jumătate peste termenul asumat în prezent. Asta ar însemna că, scumpirile de peste 10% în fiecare an se vor reduce la circa 5% pe an.

Creșterea de la 1 octombrie, anulată

În document se menționează și că se va sări peste următoarea etapă de creștere de preț, prevăzută pentru începutul lunii viitoare.

Măsură fusese anunțată cu ceva timp în urmă de ministrul Nicolescu. „Guvernul României intenționează să anuleze aplicarea majorării prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă, pentru clienții non casnici, prevăzută pentru data de 1 octombrie 2014”, scrie în proiect.