Guvernul ungar depune eforturi în vederea creării condiţiilor necesare pentru păstrarea identităţii maghiare în Bazinul Carpatic, iar din acest efort face parte şi programul de dezvoltare a grădinițelor, în cadrul căruia au fost deja construite 90 de grădinițe și creșe, şi peste 380 de instituţii au fost reabilitate în Transilvania, a declarat marţi, la Oradea, ministrul ungar de externe.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó a subliniat cu ocazia dării în folosinţă a unei grădiniţe situate în Velenţa, cel mai vechi cartier al oraşului Oradea, şi aparţinând Episcopiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului: "Faptul că națiunea maghiară a reușit să supraviețuiască în pofida tuturor dificultăților istorice poate fi explicat prin doi factori: unul este solidaritatea comunității, celălalt este credința creștină.
Chiar și în mijlocul furtunilor istoriei, credința noastră creștină ne-a ținut mereu, ne-a ținut creștini și ne-a ținut maghiari. Comunitatea maghiarilor trăieşte dispersat în mai multe state din Bazinul Carpatic, ceea ce impune o sarcină importantă actualei guvernări a ţării-mamă, astfel că trebuie să asigure, printre altele, condiţiile necesare pentru păstrarea identităţii maghiare. Acest lucru trebuie început cât mai devreme, deja în copilărie, iar din acest considerent a fost lansat programul de dezvoltare a grădinițelor din Bazinul Carpaților, care este cheia menținerii comunităţilor maghiare.
Dacă nu reușim să asigurăm condițiile necesare pentru a păstra identitatea maghiară încă de la grădiniță, atunci, din păcate, ne asumăm riscul ca totul să fie o cauză pierdută. Am creat și continuăm să creăm condițiile pentru ca în tot Bazinul Carpatic să se asigure încă din copilărie mediul necesar menținerii identităţii maghiare", scrie Hirado.
Péter Szijjártó a menţionat, totodată, că implementarea programului de dezvoltare a grădinițelor a început în urmă cu şapte ani, 32 de miliarde de forinți din cele peste 57 de miliarde de forinți au fost cheltuiți pentru programele din Transilvania, iar din această sumă au fost construite 90 de grădinițe și creșe și au fost renovate peste 380 de instituții.
Ministrul ungar de externe s-a referit şi la rolul bisericilor creștine în conservarea națiunii maghiare, subliniind că este mult mai ușor să păstrezi identitatea maghiară într-o comunitate decât individual. "Puterea și capacitatea de a construi și a crea comunități a bisericilor, a bisericilor creștine, este ceea ce aparține, de asemenea, categoriei miracolului divin", a afirmat Szijjártó, care a adăugat: "Dacă ne uităm la istoria națiunii maghiare, vedem că în cazul nostru creștinismul și identitatea maghiară au mers mereu mână în mână. Creștinismul nostru ne-a ținut maghiari, maghiaritatea noastră ne-a ținut creștini".
În final, ministrul a precizat că din această recunoaștere a luat naștere şi programul, în cadrul căruia Guvernul ungar a construit 150 de biserici noi în Bazinul Carpatic din 2010 și a contribuit la renovarea a peste 3.000 de biserici. În acest sens a lăudat Episcopia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, subliniind că numai aici au fost construite, prin implicarea bisericii reformate, 17 noi grădinițe și renovate alte 5, în cadrul programului Guvernului ungar, în valoare totală de 4,5 miliarde de forinţi. (Rador)