Guvernul ameninta ca, in cazul eliminarii taxei, nu va mai derula programul „Rabla”.
Romanii nu au nicio sansa sa scape de taxa pentru prima inmatriculare pentru ca guvernul refuza orice varianta de reducere sau eliminare a acesteia. Potrivit premierului Calin Popescu-Tariceanu, o eventuala modificare a taxei second-hand ar putea fi doar la nivel tehnic.
„Nu se pune problema reducerii sau a eliminarii taxei. Probabil ca vor fi modificate anumite aspecte de ordin pur tehnic, referitoare la valoarea in vama a vehiculelor la care nu se poate aplica o taxa mai mare decat valoarea lor reziduala”, a spus Tariceanu.
Romania nu va face „pe placul” Europei Occidentale, care incearca sa scape „de toate vechiturile” si ar fi un nonsens sa se permita importul autovehiculelor uzate dupa ce masinile vechi din tara au fost scoase din circulatie printr-o prima de casare, a adaugat seful executivului.
In plus, autoritatile de la Bucuresti au inceput un adevarat santaj din care au de pierdut in primul rand romanii. Ministrul mediului, Attila Korodi, ameninta ca guvernul va renunta, in 2008, la derularea programului de reinnoire a parcului auto, „Rabla”, in cazul in care Comisia Europeana (CE) va impune eliminarea taxei second-hand.
Decizia CE de a trece la a doua etapa a procedurii de infringement impotriva Romaniei in cazul taxei de prima inmatriculare nu i-a convins pe oficialii de la Bucuresti sa renunte la actuala forma. In perioada urmatoare, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, va negocia in continuare cu oficialii CE, iar in maximum doua luni, executivul de la Bucuresti va fi nevoit sa trimita un raspuns oficial catre Bruxelles.
Dupa acest termen, Comisia Europeana ar putea decide chiar eliminarea taxei. Ministerul Finantelor a pregatit deja un proiect de reducere a actualului nivel al taxei, insa acesta nu a ajuns inca pe masa oficialilor de la Bruxelles.
In urma cu cateva zile, comisarul european al Taxarii si Uniunii Vamale, Laszlo Kovacs, a declarat pentru radio RFI ca banii incasati deja din taxa auto ar trebui dati inapoi, chiar daca guvernul de la Bucuresti isi va modifica legislatia astfel incat aceasta sa fie armonizata cu cea europeana.