România a devenit un exemplu pentru statele europene cu privire la ajutorul pe care l-a acordat refugiaților din Ucraina. După izbucnirea războiului, la granițele țării noastre, alături de autorități, mii de români au donat haine și produse alimentare celor care au fugit din calea conflictului.
Guvernul României a aprobat, miercuri, 27 iulie, scoaterea de produse alimentare de bază, conserve, pături, saltele, saci de dormit și elemente modulate și cazarmament din rezervele de stat. Valoarea totală a produselor depășește 190.000 de lei.
"Vor fi scoase din rezervele de stat produse în valoare totală de 190.626 lei, fără TVA, care vor fi acordate Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul General pentru Imigrări, Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti şi Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, pentru a fi distribuite populaţiei refugiate din Ucraina", se precizează în comunicatul Guvernului, scrie Agerpres.
Produsele din rezervele de stat vor fi distribuite populației refugiate din Ucraina în țara noastră.
România, model pentru țările vestice privind ajutorul oferit refugiaților de la izbucnirea războiului
De la debutul războiului dintre Rusia și Ucraina, în țara noastră s-au refugiat peste 1 milion de cetățeni ucraineni, dintre care peste 10.000 au cerut protecție temporară și alte câteva zeci de mii au decis să rămână în România.
De-a lungul acestor luni, cetățenii de rând, ONG-uri și Biserica, cetățenii ucraineni au fost primiți cu căldură în țara noastră. Mulți și-au oferit casa lor pentru a-i primi pe cei care au fugit din calea tancurilor rusești.
Cu toate acestea, statul român se află la coada clasamentului când vine vorba de fondurile alocate Ucrainei de la izbucnirea războiului. Țara noastră a donat de 50 de ori mai puțin decât Estonia sau Letonia și de 600 de ori mai puțin decât Polonia. Chiar și Ungaria, care a evitat să-și arate susținerea față de Ucraina, a donat de două ori decât statul român.
Mai exact, ajutorul acordat de România reprezintă 0,043% din PIB-ul său, informează europaliberă.org.
Statele Unite ale Americii (SUA) se află în topul clasamentului privind donațiile, cu aproape 4 miliarde de dolari acordați în sprijin militar. Polonia se află pe locul doi, cu ajutoare totale de 2,4 miliarde de euro, mai mult decât Marea Britanie, care a donat până pe 23 aprilie 2 miliarde de euro.
De la debutul războiului și până pe 23 aprilie, 31 de state au ajutat Ucraina, statul român acordând până la data precizată ajutoare umanitare și militare în valoare de 4 milioane de euro.
Țara noastră continuă să ajute pe refugiații ucraineni care trec granița din Ucraina. Zilnic, prin vămile României trec peste 3.000 de ucraineni.