Cheltuielile destinate investiţiilor în anul ce urmează, însumează 44,76 miliarde de lei, cu 8,7 miliarde de lei mai mult decât în anul 2014, reprezentând aproximativ 6,3% în PIB şi o pondere în total cheltuieli bugetare de 18,7%, mai mult cu 3,2 cu puncte procentuale faţă de anul 2014, spune Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2015 şi proiecţia acesteia pe anii 2016 - 2018, care însoţeşte proiectul Legii bugetului de stat pe 2015, publicat joi de Ministerul Finanţelor Publice, scrie Agerpres.
Cheltuielile totale prevăzute de bugetul general consolidat în 2015 se ridică la 239,36 miliarde de lei, reprezentând 33,7% din PIB.
Prioritizarea investiţiilor publice va fi consolidată pentru fructificarea potenţialului de creştere economică, se prevede în document.
Conform sursei, unul din angajamentele asumate de România cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană constă în reorientarea cheltuielilor de investiţii publice în vederea realizării unei treceri treptate de la investiţiile finanţate integral din surse naţionale la investiţii cofinanţate din fonduri ale Uniunii Europene.
"Precizăm, de asemenea, că această prioritizare indicativă nu implică o excludere de la finanţare a acestor proiecte prin legile bugetare anuale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare", se precizează în Raport.
Cererea internă va reprezenta motorul creşterii economice în anul următor, ritmul de creştere a formării brute de capital fix (investiţii - n.r.) va fi de 4% iar cheltuielile cu consumul final al populaţiei se vor majora cu 2,8%, arată documentul citat.