Un medic a tras un semnal de alarmă despre situația de la unitatea spitalicească la care lucrează.
Probleme uriașe semnalate la cel mai mare spital pediatric din țară, „Marie Curie”, din București. În ultimul an, 30 de bebeluși au decedat din cauza faptului că personalul medical nu a avut echipamentul necesar pentru a-i trata pe nou-născuți. Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de Terapiei Intensivă de la spitalul „Marie Curie”, a vorbit despre obstacolele pe care el și colegii săi le întâmpină în activitatea de zi cu zi.
„Au murit 30 de copii pentru că stau pe listele de aşteptare. Sumele alocate pentru acţiunile prioritare scad de la an la an, deşi memoriile sunt tot mai importante în acest mod.
Atenţia pentru pediatrei, în ţara aceasta, nu are nicio legătură cu ceea ce înseamnă adulţii. Anul acesta, şi mai trist, înţelegem ce înseamnă pandemia, toţi avem cunoscuţi, prieteni bolnavi, însă aceste atitudini discreţionare sunt convins că ne vor costa pe termen lung”, a spus Cătălin Cârstoveanu, conform Antena 3.
„S-a cumpărat pe caiet, pentru că nu avem bani”
Medicul a mai vorbit și despr eun caz petrecut săptămâna trecută, atunci când un copil cu o afecţiune foarte gravă a fost operat şi trebuia să iasă pe circulaţie extra-corporeală. „Tot ceea ce înseamnă această circulaţie extra-corporeală s-a cumpărat pe caiet, pentru că nu avem bani”.
El s-a mai plâns din cauza birocrației, care împiedică în mod constant buna funcționare a trebuirilor de zi cu zi. „De un an de zile îi rog - Daţi-ne un farmacist clinician lângă noi care să verifice întotdeauna ceea ce scriem pentru că sunt erori de medicaţie.
România nu are erori de medicaţie pe nicărieri, în SUA mor mii de oameni de erori de medicaţie, noi nu avem erori de medicaţie şi facem un ping pong al hârtiilor de un an de zile. Asta înseamnă ajutorul, de acolo să vină impunerea, de acolo să fim traşi la răspundere”, a mai afirmat medicul pentru sursa citată.