Guvernul pune Educația pe butuci: Admiterea la facultate, fără diplomă de Bacalaureat

Noile modificări ale Guvernului aduse Legii Educației fac respirație gură la gură fabricilor de diplome permițând accesul în universități al tinerilor fără Bac.

Ultima ordonanță de urgență promovată de Executiv a uluit cea mai mare parte a lumii academice și a provocat o reacție de indignare din partea studențimii.

Una dintre modificările stupefiante este aceea a facilitării la maximum a accesului în universități a tinerilor mergând până la anularea obligativității obținerii diplomei de Bac. Aceștia ar putea urma cursurile unor colegii universitare urmând ca mai apoi, în momentul obținerii diplomei de Bac, aceste cursuri să fie echivalate.

Ideea este una cel puțin inadecvată, dacă nu chiar anapoda, comentează prof.univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității „Al.I.Cuza” din Iași.

„Încurajăm lenea!”

„Elevii buni vor fi demo tivați. Bacalaureatul devenise un examen serios și trebuie să rămână serios. Nu e bine ca prin tot felul de artificii să încurajăm lenea și să forțăm pătrunderea tinerilor în universități”, a explicat rectorul Ișan.

Dimpotrivă, mai spune acesta. Ar trebui să ne gândim cum să le dăm mai multe șanse celor competitivi. „Sunt 100% de acord cu ceea ce afirmă Mircea Miclea. Această ordonanță este un viol în grup la adresa educației naționale. Vinovații principali sunt: dr. Victor Viorel Ponta și Ecaterina Andronescu. E sinistru ca doi miniștri tineri să fie părtași la așa ceva. Din acest moment, sistemul național de educație este o amenințare la adresa elevilor și studenților. E clar acum de ce am întâmpinat atâta rezistență? Mi se pare o abjecție totală să trimiți în universități elevi care nu au luat Bacul, iar dacă îl iau din a treia încercare, să li se echivaleze acel an de facultate”, a spus Daniel Funeriu, fost ministru al Educației.

Doctorate „de acasă”

O altă măsură cel puțin controversată este cea a reintroducerii doctoratelor la fără frecvență. „Vom asista la un boom al numărului de doctori care, în realitate, nu au cercetat nimic pe toată perioada studiilor”, este de părere Mihai Dragoș, președintele ANOSR. Măsura este apreciată diferit de Vasile Ișan, rectorul Universității „Al. I Cuza” care susține că nu nepărat frecvența dă calitatea studiilor doctorale, ci mai degrabă standardele educaționale impuse de facultate, calitatea proiectului de cercetare pe care îl prezintă doctorandul.

„Ordonanța de modificare a Legii Educației este un viol în grup la adresa educației naționale.” DANIEL FUNERIU, fost ministru al Educației

„Elevii buni vor fi demotivați. Se vor întreba dacă mai merită să învețe. Bac-ul devenise un examen serios.” VASILE IȘAN , rector Universitatea „Al.I.Cuza” din Iași

„Mai bine își face o lucrare de doctorat necopiată și aduce o sclipire într-un domeniu, decât să stea la prezență în universitate.” ȘTEFAN VLASTON, expert educație

„Guvernul dă dă posiblitata obținerii titlului de doctor și celor care vor face cercetare de acasă, fără să fi e îndrumați”. MIHAI DRAGOȘ, președinte Alianța Națională a Organizațiilor Studențești