Guvernul Prodi II, in focul negocierilor

Premierul demisionar italian Romano Prodi a obtinut, joi seara, sprijinul aliatilor pentru un nou guvern, dar mai avea nevoie si de acordul presedintelui Giorgio Napolitano.

Acesta a ascultat, joi, punctele de vedere ale presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, cat si pe cele ale liderilor micilor partide politice si a reluat, ieri, consultarile cu liderii celorlalte formatiuni. Daca presedintele accepta aceasta solutie, Prodi va fi nevoit sa ceara un nou vot de incredere in parlament.

Criza politica sfarsita cu demisia premierului a fost declansata de un vot negativ pe tema politicii externe a guvernului. Masa critica a fost oferita chiar de o parte a senatorilor din coalitia aflata la guvernare, in special de comunisti, care si-au aratat opozitia fata de mentinerea trupelor in Afganistan si extinderea bazei militare americane de la Vicenza.

Un acord „ne-negociabil”

Perspectiva unui nou guvern Prodi a prins contur joi seara, dupa ce coalitia de centru-stanga, aflata la guvernare, a ajuns la un acord in privinta unui program „ne-negociabil”, care ii ofera premierului un cuvant final in toate disputele viitoare. Cele 12 puncte ale programului impus de Prodi partidelor din cadrul coalitiei de guvernare vizeaza respectarea angajamentelor internationale ale Italiei, in special mentinerea trupelor din Afganistan.

Acordul vizeaza, totodata, o politica viguroasa in favoarea „culturii, scolilor, universitatilor, cercetarii si inovatiei”, precum si dezvoltarea infrastructurii si, in special, controversata linie ferata intre orasul francez Lyon si cel italian Torino, potrivit agentiei Ansa.

Opozitie si scepticism

Liderul opozitiei italiene, Silvio Berlusconi, si-a afirmat ieri opozitia fata de un nou guvern Prodi, la incheierea unei intrevederi cu presedintele Giorgio Napolitano, relateaza AFP.

„I-am spus sefului statului ca acest guvern nu este si nu va fi niciodata capabil sa guverneze”, a apreciat Berlusconi. Opinia fostului premier este partial impartasita de comentatorii europeni citati de Reuters. Parerea generala este aceea ca diviziunile din coalitia de centru-stanga sunt mult prea mari, iar noul guvern Prodi va fi la fel de instabil ca si cel anterior, prabusit la numai noua luni de la alegeri.