Guvernul pregăteşte privatizarea laboratoarelor sanitar-veterinare

Laboratoarele sanitar-veterinare au fost luate în vizor pentru privatizare, iar Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) să fie desfiinţată.

Acum două săptămâni, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a transmis o notă către Emil Boc, în care se propunea reorganizarea ANSVSA şi privatizarea celor 41 de laboratoare judeţene, după informaţiile cursdeguvernare.ro.

Celelalte măsuri vizau desfiinţarea Autorităţii, prin împărţirea în două părţi care să intre sub autoritatea ministerelor Sănătăţii şi Agriculturii, şi restructurarea a 2.500 de posturi.

Protest din partea Colegiului Medicilor Veterinari

Măsurile propuse de SGG s-au lovit de reacţia Colegiului Medicilor Veterinari (CMV), care a trimis premierului o adresă prin care îi solicită să nu aprobe înstrăinarea laboratoarelor şi desfiinţarea Autorităţii.

"Externalizarea activităţilor laboratoarelor de stat nu este posibilă pentru că statul este obligat să efectueze controlul oficial prin analize de laborator conform cerinţelor europene. În nici o ţară din UE controlul oficial din domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor nu este externalizat", se arată în documentul înaintat de CMV.

Potrivit preşedintelui Colegiului, Viorel Andronie, cele 41 de laboratoare judeţene sunt foarte bine dotate şi valorează fiecare peste zece milioane de euro, iar privatizarea acestora ar fi o foarte mare greşeală pentru că ar pune statul în situaţia de a plăti analizele obligatorii.

Nici ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, nu este de acord cu înstrăinarea laboratoarelor, considerând că acestea sunt de interes public şi nu trebuie privatizate.

"Nu este vorba despre desfiinţarea Autorităţii, ci de reorganizarea ei. Nu sunt de acord cu despărţirea părţii veterinare de siguranţa alimentelor pentru că acestea trebuie să rămână împreună sub aceeaşi autoritate", consideră Tabără.

Ca urmare a reacţiilor, SGG a revenit cu un nou punct de vedere în care precizează că nu a fost prezentat un act normativ în sensul privatizării laboratoarelor, ci doar a fost redactată o notă care să-l informeze pe premier cu privire la situaţia Autorităţii.

"Proiectul de act normativ de reorganizare a activităţii Autorităţii a fost iniţiat şi propus de ANSVSA, semnat de conducerea acesteia, fiind transmis SGG. Proiectul nu este finalizat şi, prin urmare, nici nu a fost introdus pe circuitul de avizare, etapa premergătoare obligatorie includerii pe agenda de lucru, în vederea dezbaterii şi adoptării de către guvern", se arată în precizarea SGG.