Cele mai importante organizaţii civile ale societăţii civile au trimis o scrisoare deschisă Parlamentului European prin care reclamă schimbarea statutului Institutului Cultural Român: "Acestea sunt excese nedemne de o administraţie modernă, europeană". În ultimele zile au mai protestat cei mai mari cineaşti români ai momentului, iar France Presse a surprins, într-o relatare extrem de critică, subordonarea ICR fără consultări prealabile.
Societatea civilă din România trimite o nouă scrisoare deschisă organismelor europene, protestând împotriva subordonării politice a Institului Cultural Român. Mesajul este asumat de Freedom House România, Expert Forum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene, Grupul pentru Dialog Social, Centrul pentru Jurnalism Independent ş.a.
Semnatarii scrisorii văd politizarea masivă a administraţiei de către noul Guvern de centru-stânga ca o acţiune "de răzbunare pe vocile independente, punând presiune pe postul public de televiziune şi pe agenţiile independente, în contrast total cu ce au predicat cu numai trei luni în urmă, când erau în Opoziţie".
Partea esenţială a scrisorii deschise se referă la Ordonanţa de Urgenţă care trece Institutul Cultural Român (ICR) în subordinea Senatului, după ce acesta a funcţionat, din 2003, sub patronatul Preşedinţiei.
"Statutul Institutului Cultural Român (ICR), agenţie independentă de promovare a culturii româneşti în străinătate (similar cu British Council), a fost schimbat peste noapte de la unul de independenţă relativă în cadrul Preşedinţiei, la situaţia de a fi în subordinea Senatului. Prima obiecţie este că această schimbare a fost făcută prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi nu este clar care era aici urgenţa.
Utilizarea frecventă a ordonanţelor de urgenţă a fost exact ceea ce actualii lideri de coaliţie au criticat în timp ce erau în Opoziţie, cu doar câteva luni în urmă.
Dar şi mai grav este faptul că mişcarea este o încercare de a-l elimina pe Horia Roman Patapievici, un scriitor respectat şi filozof, care a condus cu succes ICR în ultimii ani, ducându-l de la mediocritatea post-comunistă la un profil internaţional.
Comisia de cultură din Senatul României, care va controla de-acum ICR, este cunoscută ca neclintită în conservatorism şi pentru discursul naţionalist, criticând în mod repetat direcţia cosmopolită pe care Patapievici a imprimat-o ICR.
Scriitori şi intelectuali, cu înclinaţii atât de dreapta, cât şi de stânga, au protestat deja împotriva acestei decizii a Guvernului, subliniind că actuala conducere a ICR a promovat produsele culturale pe baza unor criterii obiective. şi nu în urma capriciilor personale ale şefilor săi.
Faptul că aceste lucruri au avut loc în primele săptămâni ale noului mandat trădează, în care în care nu au fost orchestrate cu grijă, cel puţin o dorinţă nestăpânită a noii puteri de a reduce la tăcere vocile critice, de a interveni în procesele aflate în instrumentarea Justiţiei şi de a coloniza agenţiile independente, înainte şi după alegerile parlamentare din noiembrie 2012, cu o viteză fără precedent.
Aceasta este o dramatică întoarcere cu 180 de grade de la poziţia exprimată de către aceleaşi persoane până în urmă cu două luni. Societatea civilă independentă este hotărâtă să continue eforturile sale de "câine de pază" a democreaţiei. Contăm pe sprijinul PSE (Partidul Socialiştilor Europeni - n.r.) şi ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa - n.r.) din Parlamentul European, care pot ajuta la lămurirea colegilor lor români de a opri astfel de excese nedemne de o administraţie de centru-stânga modernă, europeană.
Credem că responsabilitatea dificilă de a conduce România prin criza economică nu justifică politizarea organismelor publice şi înăbuşirea vocilor societăţii civile. Semnează:
Cristina Guseth, Freedom House Romania Sorin Ioniţă, Expert Forum (EFOR) Cristian Ghinea, Romanian Center for European Policies (CRPE) Magda Cârneci, Grupul pentru Dialog Social (GDS) Ioana Avădani, Center for Independent Journalism (CJI) Florian Mihalcea, Societatea Timisoara Roxana Wring, ProDoMo Oana Preda, CeRe"