Guvernul condus de Victor Ponta a fost învestit de Parlament. Senatorul PNL Dan Radu Ruşanu a anunţat că au fost înregistrate 284 de voturi "pentru". Votul a fost secret, cu bile. Pentru ca Guvernul să fie învestit, USL avea nevoie de voturile a 231 de parlamentari.
UPDATE. 20.16. Miniștrii Cabinetului Ponta vor depune jurământul în această seară, la ora 22.30, la Palatul Cotroceni.
UPDATE. 20.10. Victor Ponta mulțumește pentru votul acordat. "Vreau să le mulţumesc şi reprezentanţilor Opoziţiei şi să le spun: «ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face». Voi încerca să nu uit nimic din ceea ce nu mi-a plăcut până acum câteva zile din modul cum Guvernul a tratat Opoziţia şi doresc să reintrăm într-o normalitate şi într-un tip de a face politică aşa cum ne dorim cu toţii. Vreau să mulţumesc colegilor de la PC şi PNL care au votat un prim-ministru social-democrat. Cu aceeaşi inimă voi vota un preşedinte liberal la conducerea ţării", a spus Ponta.
UPDATE 20.07. Se anunță rezultatele în plen. Și-au exprimat voturile 376 de parlamentari. Pentru acordarea încrederii Guvernului și-au exprimat votul 284 de parlamentari și 92 au fost "împotrivă". Guvernul Ponta a fost validat. Urmează ca miniștrii Cabinetului Ponta să depună jurământul la Cotroceni.
UPDATE 20.00. Senatorul PNL, Dan Radu Rușanu a anunțat că a trecut Guvernul Ponta. Potrivit acestuia au fost înregistrate 284 de voturi "pentru" și 92 "împotrivă".
UPDATE. 19.48. S-a terminat votul. În scurt timp va fi anunțat rezultatul.
UPDATE 19.03 Parlamentarii încep să voteze. Primii care îşi exprimă opţiunea sunt deputaţii.
UPDATE 18.57. Elena Udrea, a cerut un drept la replică: "Nu vă faceţi griji, sigur veţi avea Opoziţie. PDL nu are o problemă cu conducerea. Mai bine să vă îngrijoraţi cum vă veţi împărţi conducerea USL, dvs, domnul Antonescu şi Dan Voiculescu".
UPDATE 18.50 Premierul desemnat, Victor Ponta, răspunde obiecţiilor şi criticilor formulate de Opoziţie şi va încheia seria luărilor de cuvânt la şedinţa pentru învestirea Guvernului. Parlamentarii vor trece la vot. Opţiunile vor exprimate secret, cu bile. Victor Ponta le-a cerut parlamentarilor PSD şi PNL să voteze cu bilele la vedere.
UPDATE 18.30. Elena Udrea: "Nu cred că dvs puteți fi salvarea. Domnule Ponta după trei ani în care ați spus că guvernele PDL trebuiau să procedeze altfel, veți avea șansa să arătați cât de capabili sunteți. Cu riscul ca PDL să ducă o luptă mai grea în Opoziție mi-aș dori să puteți plăti pensiile și salariile, să creați un milion de locuri de muncă, să faceți trei mii de kilometri de autostradă. (...) Mi-aș dori să trăiesc în acea țară în care totul se face peste noapte. Programul de guvernare arată că deja ați uitat ce ați promis. (...) Vă felicit că ați uitat de orgolii și ați preluat în cea mai mare parte programul de guvernare al PDL. (...) Vreau să vă mulțumesc că ați preluat cel mai amplu program de investiții derulat vreodată de un guvern al României, celebrul PNIDI. Ați vorbit de alocarea clientelară a fondurilor Ministerului Dezvoltarii. Este o minciună(...) Acest Executiv pare făcut în curtea domnului Voiculescu la Grivco sau pe drum spre Brașov, vorbind la telefon, când la celalalt capăt al firului se afla patronul Antenelor (...) Sperăm că vă veți ține de cuvânt și veți respecta Parlamentul din care și dvs faceți parte".
UPDATE 18.24. “Să nu uitaţi niciodată că cele două instituţii pe care trebuie să le respectaţi sunt Parlamentul şi Opoziţia. Este o instituţie şi nu doar oameni compromişi politic, ci o instituţie pe care dumneavostră ca prim-ministru va trebui să o respectaţi s-a mai adresat Antonescu, de această dată către Ponta.
UPDATE 18.07. Crin Antonescu: "Domnule preşedinte vă mulţumesc ca aţi pus interesul ţării dincolo de un calcul electoral. Sunteţi un om curajos şi este un semn de bun augur. Sper ca la finalul acestui scurt mandat să putem ţine fruntea sus".
UPDATE 18.20. “Nici USL, nici PSD, nici PNL nu avem niciun fel de reţinere să ne uităm şi să spumen că am făcut tot ce se putea în România pentru ca minoritiăţile să beneficieze de standarde europene”, a spus liderul Crin Antonescu.
UPDATE. 17.45. Călin Popescu Tăriceanu : "În sfârşit avem un prim ministru de-adevăratelea, adică astăzi îi încetează mandatul de prim-ministru domnului Traian Băsescu".
UPDATE 17.25. Kelemen Hunor, președintele UDMR: "În fiecare program de guvernare votat în forul legislativ a existat o preocupare firească față de minoritătile naționale. Aveți în față primul program de guvernare din ultimii 22 de ani care nu conține nici un capitol cu privire la minoăritați naționale.Pentru noi, maghiarii din România, mesajul este clar: voi, minoritățile naționale, nu contați, nu existați .Aș fi așteptat să ne spună premierul că va face recurs împotriva deciziei de la Târgu Mureș și nu încălcarea ei. Nu vom fi de acord, nu vom accepta sa ne întoarceți într-un trecut în care minoritățile aveau de ales între a tăcea, a accepta sau a pleca. UDMR nu va vota învestirea acestui Guvern. Vom fi în Opoziție".
UPDATE 17.15. Din partea PNL, ține un discurs liderul senatorilor liberali, Puiu Hașotti. Vasile Blaga a crezut că trebuie să-i dea cuvântul lui Crin Antonescu, însă acesta i-a strigat în timp ce Hașotti se îndrepta spre microfon că el nu mai are nimic de spus. UPDATE 16.53. Președintele Senatului, Vasile Blaga: "Ați contestat fosta Coaliție de guvernare și ați spus că UNPR nu a intrat legal în Parlament. Astăzi cereți un vot de încredere în urma unei majorităti create în urma unui protocol cu UNPR. (...) În cabinetul dvs, domnule premier desemnat se regăsesc încă patru nume contestate. (...) Nu aveți o viziune strategică de guvernare. (...)Adesea regăsim formulări de genul «identificarea și sistematizarea direcțiilor optime de acțiune pentru a eficientiza», formulare pompoasă care arată ca nu știti ce aveți de făcut.(...) În ceea privește justiția și integritatea, există o adâncă prăpastie între discursul USL și ceea ce este pe hârtie. La capitolul economie se vorbeşte de parcă ar fi planul de acţiune al ministrului şi nu programul de guvernare. Trebuie să vă spun că, în ceea ce privește turismul, toate programele propuse existau deja (...) Și prin moțiunea de cenzură și prin programul de guvernare ați ales să vă faceți campanie electorală cu teme din anii 1990, pe care le-ați împănat cu demagogie, ați adoptat clișee vechi de genul «Nu ne vindem țara», «Jos ungurii!» (...) Nu vom vota lista guvernului propus de Victor Ponta, PDL nu are niciun motiv să suțină această formulă de guvernare însăilată în grabă". La discursul lui Victor Ponta a asistat și europarlamentarul PSD, Daciana Sârbu. Îmbrăcată în roșu, aceasta s-a aflat într-unul dintre balcoanele destinate invitaților, de unde a urmărit discursul soțului său. Daciana Sârbu a fost însoţită de europarlamentarul PSD Corina Creţu. După discursul soţului său, Daciana Sârbu a ieşit pe hol. Cele mai importante declaraţii făcute de premierul desemnat, Victor Ponta:
- Sunt prima persoană care a fost desemnată ca prim-ministru şi care şi-a serbat majoratul după decembrie 1989.
- Vreau să mulţumesc grupului minorităţilor naţionale cu care azi am semnat un Protocol de colaborare.
- S-a spus despre această majoritate că nu ar fi una legitimă. În 2008 PSD a obţinut cele mai multe voturi. Asta este în sfârşit o majoritate legitimă.
- Vreau să prezint programul scurt al guvernării dar USL va câştiga alegerile şi vom putea realiza din toamnă tot ceea ce nu reuşim să facem acum.
- Am decis să păstrăm în cea mai mare parte structura Guvernului. Am decis să sprijinim cu miniştri delegaţi anumite ministere.
- Prezint azi o structură cunoscută, dar anunţ că după alegerile parlamentare vom veni cu o altă structură mai flexibilă.
- Obiectivele fundamentale ale programului de guvernare. Ne propunem să schimbăm fundamental modul de guvernare, o schimbare de atitudine, de mentalitate; că poate exista un dialog cu Opoziţia, şi că sutem mai disponibili de a ţine cont de ceea ce spune opinia publică şi massmedia. Din acest motiv am făcut şi cele două schimbări de propuneri de miniştri. Dacă un ministru va reprezenta o vulnerabilitate pentru Guvern, îi vom cere să rămână în echipă dar nu o să mai fie ministru.
- Referitor la angajamentele din Justiție, trebuie să acordăm toată atenția pentru a ne respecta angajamentele și a demonstra că ne dorim în România o justiție independentă.
- Un obiectiv fundamental îl reprezintă pentru orice Guvern - organizarea corectă a alegerilor. Nu voi tolera implicarea funcționarilor publici. Ioan Rus are obligația de a garanta organizarea corectă a alegerilor. Sper ca Vasile Blaga să constate că Ioan Rus a rămas același om corect.
- Voi milita pentru o abordare mai eficientă a relației primordiale cu Republica Moldova
- Doresc ca România să fie mai bine reprezentată pe scena europeană
- Am propus în vederea ocupării portofoliile persoane care să îndeplinească următoarele criterii: experiență profesională, integritatea și corectitudinea dovedită în exercitarea funcțiilor publice.
- Vom adopta o strategie națională de valorificare a resurselor naturale.
- Fondul de rezervă al Guvernului - mă angajez în fața dvs ca fondul de rezervă să nu mai fie folosit pe criterii politice. Am solicitat Ministerului Finanțelor ca mâine, printr-un act legislativ, să recuperăm cei 170 milioane de euro și să-i folosim la pensii și salarii
- Mâine voi cere scuze pensionarilor care au avut de suferit
- Ce nu s-a putut include în acest program de guvernare va fi inclus în proiectul de buget pe 2013.
- Toate ministerele şi autorităţile vor avea sarcina ca în 30 de zile să facă un audit intern şi să prezinte public situaţia preluată, care sunt proiectele întârziate, ce probleme există, ce nevoi legislative şi de finanţare. Şi mai ales să constate dacă există grave încălcări ale legii pentru a sesiza organele judiciare ale statului.
- Vreau să spun de aici, de la tribuna Parlamentului, consider că cei care au greşit politic trebuie şi, iată, astăzi probabil că trec în opoziţie, dar cei care au încălcat legea trebuie să răspundă în faţa legii
-
UPDATE 16.15. Şedinţa comună a Parlamentului în care se aşteaptă votul de învestitură pentru Cabinetul Ponta a început. La lucrări sunt prezenţi 247 de parlamentari din totalul de 460.
Guvernul Ponta va avea un mandat de șase luni, până la alegerile generale din noiembrie. În cursul dimineții, toți miniștrii cabinetului au fost audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului și au primit avize favorabile. Guvernul este susținut de USL, UNPR și de grupul minorităților naționale, în timp ce PDL și UDMR au anunțat că nu vota împotrivă. Rămâi pe evz.ro pentru a urmări desfășurarea evenimentelor. CITIȚI ȘI:
- Victor Ponta, către parlamentarii USL: Să votaţi cu bilele la vedere ! | LIVE TEXT