Guvernul oficializează funeraliile regale pentru regina Ana. Mulţi români nu sunt de acord. Este o decizie corecta?

Guvernul va adopta o Hotărâre prin care acceptă solicitarea Casei Regale privind depunerea trupului neînsuflețit al Reginei Ana la Palatul Regal și declară 13 august zi de doliu național. Această decizie a împărțit opinia publică în două tabere.

Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a căsătorit cu regele Mihai al României în exil la Atena, în ziua de 10 iunie 1948, stându-i alături și sprijinindu-l timp de 68 de ani, până la decesul ei, survenit pe 1 august 2016. În urma hotărârii Guvernului, suverana neîncoronată a României va fi înmormântată la Curtea de Argeș pe 13 august, alături de predecesorii lui Mihai. 

Hotărârea Guvernului este intens dezbătută în spațiul public, conturându-se două tabere, fiecare cu argumente mai mult sau mai puțin obiective.

În rândurile următoare redăm comentariile unor cititori EVZ.

Mulți români văd în Ana un SIMBOL, un simbol al demnității și chiar dacă, principesa a fost doar consoarta regelui Mihai, ea a fost întotdeauna considerată și respectată ca Regina Ana, regina României.

Regina Ana, atât cât a apucat să stea pe pământul românesc, a demonstrat că este o MARE ROMÂNCĂ. Mai ROMÂNCĂ ca mulţi Români, care au devenit slugi ale bolşevicilor. Ea a devenit o parte a ISTORIEI ROMÂNIEI. De aceea STATUL ROMÂN are OBLIGAŢIA să-i facă FUNERALII NAŢIONALE, spune Eka

Regatul este formă de stat legală a României. Republica este ilegală prin lovitură de stat din 1947 dată de comunişti. Regina Ana este soţia MS Regele Mihai (şeful de stat legal al României) şi prin urmare are drept de funeralii naţionale cu onoruri militare, scrie pe Facebook, Adrian Adi.

Ana de Bourbon Parma a fost soţia MS Regele Mihai I al României. Nu a fost regină după cutume şi nu a stat pe tronul României niciodată, dar reprezintă un simbol iar simbolurile trebuiesc respectate. Mi-e greaţă de cât a ipocrizie am văzut de ieri până azi,în declaraţiile pompoase, patetice dar mai ales ipocrite şi de complezenţă. Un simbol al regalităţii pierdute a părăsit această lume. Dumnezeu s-o odihnească!, ne transmite Ghiorghioff Liana.

Există, însă, și păreri în contradictoriu, fiind voci care susțin că rolul pe care l-a avut în istoria țării nu este îndeajuns pentru a justifica hotărârea Guvernului. Argumentele taberei care contestă acest demers susțin că Ana nu a fost nimic mai mult decât soția unui fost rege al României, ea nefiind niciodată cetățean român.

România nu are ,,casă regală,, sau ,,rege,, şi ,,regină,, E un fals grosolan al istoriei românilor. Poate fostul rege sau ex-regele, nu Regele, Regina sau Casă Regală cum trâmbiţează toţi ,,regaliştii,, crescuţi la coadă vaci. Ex-regele a renunţat la orice titlul regal şi tron când a fost lăsat să plece în Elveţia, luând cu el vagoane cu obiecte din aur, argint, tablouri, obiecte de patrimoniu în schimbul trădării României şi propria viaţă. Da, sunt mărturii ale soldaţilor care au asistat la fuga ex-regelui din România şi citez ,,de la greutate săreau scântei din roţile vagoanelor". Asta a fost târgul, în schimbul tronului României şi vieilor ,,familiei regale,, ex-regele poate pleca cu câtă avere poate lua în orice ţară pe care o alege. Există actul abdicări cu semnătură ex-regelui, a scris cititorul Oirade.

România este o republică, deci, nu are regi. Există un fost rege, Mihai (neamţ la origini), dar soţia lui nu are nici o legătură cu ţară noastră. Nu a fost regina, nu a fost cetăţean român şi nu vorbea limba română. Şi nici nu era ordodoxă. Ce treaba are BOR cu funeraliile ei? Guvernul şi politicienii, la fel, NU au nici o treaba şi nici o obligaţie. După ce o gaşcă de regi, regine, prinţi, prinţese trăiesc (câte 100 de ani fiecare) pe cheltuiala poporului român mai vor să îi și înmormântăm?, spune Florenţa Dobre.