Guvernul nu e pregătit să înfrunte şomajul în 2009

Guvernul nu e pregătit să înfrunte şomajul în 2009

Bugetul asigurărilor de şomaj pentru anul viitor aprobat de guvern este rupt de realitate.

Miniştrii nu au luat în considerare valurile de disponibilizări care vor urma din cauza crizei financiare mondiale şi a căderii sectorului imobiliar. Fondul asigurărilor de şomaj pentru 2009 prevede, la fel ca anul acesta, cheltuieli de 1,6 miliarde de lei, în condiţiile în care efectele turbulenţelor de pe pieţele financiare externe încep deja să se facă simţite şi la noi.

Potrivit Marianei Câmpeanu, ministrul muncii, în ultimele săptămâni, companiile au anunţat că vor lăsa la vatră câteva mii de persoane. „Când am văzut că estimaţi un număr de un milion de şomeri pentru anul viitor (n.r. - cifră publicată în ediţia EVZ de ieri), am cerut situaţia din teritoriu. Din informaţiile pe care le-am primit până acum, sunt vreo 5-6 mii de persoane care vor fi disponibilizate“, ne-a declarat ministrul.

Ea spune că, în cazul în care numărul şomerilor va creşte semnificativ, fondurile pentru indemnizaţiile de şomaj vor fi suplimentate prin rectificare bugetară.   Fondul de şomaj, demolat Analistul economic Ilie Şerbănescu este de părere că valul de disponibilizări va pune în dificultate bugetul asigurărilor de şomaj. „Se va dovedi cât de imprudentă şi de absurdă a fost politica dusă de actualul executiv, de a cheltui toţi banii şi de a nu pune nimic deoparte. Fondul de şomaj a fost demolat prin reducerea contribuţiei pentru şomaj şi prin folosirea lui în alte scopuri, precum majorarea pensiilor“, ne-a spus el.

Potrivit estimărilor EVZ, numărul de şomeri va ajunge, la finele anului viitor, la circa un milion de persoane. Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că, la 30 iunie, aveam un şomaj de 5,6%, adică 566.000 de şomeri. Scăderea consumului va reduce activitatea în toate domeniile economiei. Cel mai mult vor avea de suferit firmele furnizoare pentru industria auto. Marii producători, dar şi uzina Dacia Piteşti, au anunţat deja scăderea producţiei pentru anul viitor. Acest lucru va duce la o cerere mai mică de subansamble de la furnizori, aceştia fiind nevoiţi să renunţe la cel puţin 15% din personal, potrivit reprezentanţilor pieţei auto. Estimările premierului Tăriceanu indică un număr de 300.000 de noi şomeri din mediul privat.

În plus, specialiştii se aşteaptă ca în jur de 150.000 de stranieri să revină în ţară, după căderea pieţei imobiliare din Europa.

La nivel mondial, criza financiară va lăsa fără locuri de muncă 20 de milioane de persoane până la finele lui 2009, numărul şomerilor urmând să ajungă la 210 milioane de persoane, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Ilie Şerbănescu, analist economic: "Se va dovedi cât de imprudentă şi de absurdă a fost politica dusă de actualul guvern. Fondul de şomaj a fost demolat prin reducerea contribuţiei pentru şomaj şi prin folosirea lui în alte scopuri, precum majorarea pensiilor."

Ne puteți urmări și pe Google News