Guvernul nord-irlandez isi reintra in drepturi

Guvernul Irlandei de Nord a inceput de ieri sa functioneze, in urma unui acord privind partajarea puterii, incheiat pe 26 martie de liderii Partidului Unionist Democrat Protestant (DUP) si cei ai Sinn Fein, fosta aripa politica a Armatei Republicane Irlandeze (IRA).

Noua ordine politica ar putea cimenta stabilitatea mult asteptata in provincia care a cunoscut 30 de ani de atentate impotriva civililor si violente intre IRA si loialistii favorabili administratiei britanice, soldate cu mai bine de 3.500 de morti. 

Administrarea directa a provinciei de catre autoritatile de la Londra, aminteste Reuters, s-a sfarsit oficial la miezul noptii de luni spre marti.

La cinci ani dupa ce activitatea institutiilor de la Belfast fusese suspendata din cauza lipsei de colaborare intre protestanti si catolici si pe fondul acuzatiilor privind o presupusa retea de spionaj a IRA in randul parlamentarilor.

Acordul privind partajarea puterii a fost oficializat ieri de liderul DUP Ian Paisley si de presedintele Sinn Fein, Martin McGuinness, care au depus juramantul pentru functiile de premier, respectiv vicepremier.

Determinarea celor doi lideri, inamici declarati pana de curand, a fost aplaudata de secretarul britanic pentru Irlanda de Nord, care a semnat, luni, actul de transferare a puterilor de la Londra catre guvernul local de la Belfast.   

Premierul britanic, Tony Blair, si omologul sau irlandez, Bertie Ahern, care au condus procesul de pace din Irlanda de Nord in ultimii zece ani, au asistat la ceremonia de depunere a juramantului.

Blair, care intentioneaza sa se retraga in curand din functia de premier, percepe noul pact dintre majoritatea protestanta si minoritatea catolica drept una dintre principalele realizari din cei zece ani in care s-a aflat la putere.