Premierul Boc, la asumare: România nu poate majora salariile profesorilor cu 50%

Pentru a 13-a oară în ultimii doi ani, premierul Emil Boc a venit luni în faţa Parlamentului pentru a-şi angaja răspunderea pe alte două legi importante: plafonarea salariilor profesorilor şi Codul Social. Opoziţia nu va depune de această dată moţiune de cenzură, dar a boicotat şedinţa plenului reunit.

În acelaşi timp, sindicaliştii din învăţământ, afectaţi de proiectul pentru care Emil Boc îşi angajează răspunderea, nu au fost lăsaţi să asiste la şedinţă.

"Acest proiect de lege este necesar întrucât, astăzi, România nu are posibilitatea să majoreze salariile profesorilor cu 50%. Astăzi, pentru aceeaşi poziţie doi profesori din judeţe diferite au salarii diferite. Unul majorta, altul nemajorat cu 50%", a argumentat Boc proiectul de plafonare a salariilor profesorilor, adăugând că "creşterile salariile nu trebuie făcute din pix". El a mai spus că prin această lege nu se anulează sentinţele judecătoreşti prin care profesorii au câştigat majorarea salarială cu 50%. După angajarea răspunderii pe uniformizarea salariilor profesorilor, Emil Boc şi-a asumat proiectul Codului de dialog social. Discurs pentru parlamentarii puterii Emil Boc a susţinut discursul de asumare numai în faţa parlamentarilor puterii. Cei ai PNL şi PSD s-au retras din sală, în semn de protest, aşa cum anunţau liderii opoziţiei încă de acum o săptămână.  "Faţă de aceste asumări, noi nu vom participa în niciun fel, le considerăm ilegale şi inoportune. Nu vom participa nici la lucrările Biroului Permanent, nici la citirea, dezbaterea, prezentarea şi adoptarea acestora. Precizez, în numele USL, că imediat ce vom veni la putere aceste legi vor fi abrogate şi vor fi înlocuite cu legi care vor fi în mod natural, democratic discutate pe baza dialogului social cu cei care sunt afectaţi de aceste legi", declara liderul PNL Crin Antonescu. Deşi angajarea răspunderii este un mod excepţional de legiferare al Guvernului, Emil Boc s-a folosit de această prevedere din Constituţie de 11 ori până acum, un record după 1990.

Guvernul a adoptat 19 amendamente

Pe marginea proiectului de Lege privind Dialogul Social şi proiectului de Lege privind salarizarea personalului didactic, Executivul a adoptat 19 amendamente.

În total, parlamentarii au depus pe marginea proiectului de lege privind Dialogul Social 129 de amendamente (128 iniţiate de deputaţi şi unul de senatori) şi 15 amendamente la proiectul de lege privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi auxiliar din învăţământ (14 propuse de deputaţi şi unul de senatori). Potrivit reprezentanțiilor Guvernului, au fost adoptate 13 amendamente care se refereau la noul Cod de Dilaog Social  și 6 amendamente legate de salariile profesorilor. Se desființează contractul colectiv de muncă Potrivit noului Cod de dialog social, elaborat de Ministerul Muncii, se desființează contractul colectiv de muncă la nivel național și se semnează contracte colective sectoriale doar la nivel de ramură. Proiectul mai interzice expres negocierea unor drepturi materiale care să excedeze bugetul de venituri și cheltuieli alocat pentru instituția respectivă. În plus, sindicatele vor deveni reprezentative doar dacă au înscriși ca membri cel putin 50% + 1 din totalul angajaților unității respective, iar funcționarul care intră în grevă nu va mai fi salarizat pentru acea perioadă. Codul de dialog social mai prevede ca Guvernul să se retraga din Consiliul Economic şi Social (CES), dar să numească reprezentanţi ai societăţii civile în CES.

Salariile profesorilor ar putea fi plafonate în 2011 Proiectul de lege privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ urmărește să stopeze în anul 2011 majorarea cu 33,4% a salariilor din învățămantul preuniversitar. Executivul a luat această măsură pentru a contracara deciziile judecatorești prin care a fost dispusă reîncadrarea dascălilor, începând cu anul 2010, luând în considerare salariile de baza aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor cu 50%. Proiectul de lege prevede salarii brute pornind de la 670 de lei pe lună - minimum pe economie - aferente posturilor de profesor, învățător, educator, maistru-instructor, cu studii medii și vechime în muncă de până la 10 ani. Salariul brut de încadrare maxim, în învățământul preuniversitar, ajunge la 1.894 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, cu grad didactic I și vechime de peste 40 de ani, potrivit anexei la proiectul de lege. Conform Guvernului, dacă nu se adoptă proiectul de lege privind uniformizarea salariilor profesorilor, Executivul este obligat la un efort bugetar suplimentar de 500 de milioane de euro în acest an. Actul normativ nu intervine în cazul drepturilor câștigate în instanță de profesori, anterioare legii de plafonare, însă acestea vor fi eșalonate în 2012 – 2014. Emil Boc susține că 95% dintre cadrele didactice nu vor fi afectate de noua lege, întrucât acestea nu câștigaseră în instanță drepturile pe care le blochează actul normativ pentru care Guvernul își va angaja azi răspunderea.

Draftul mai prevede sancțiuni penale pentru ordonatorii de credite care nu aplică grilele de salarizare.