Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea privind comasarea alegerilor

Liderii coaliţiei de guvernare au decis ca guvernul să îşi angajeze răspunderea pe un proiect de lege privind comasarea alegerilor parlamentare şi locale în 2012. Acesta nu este cel recent pus pe site-ul MAI, spre dezbatere publică ci o variantă modificată, care se va viza strict comasarea alegerilor. Reducerea numărului de parlamentari rămâne însă o nebuloasă.

Guvernul va merge pe varianta angajării răspunderii şi în cazul proiectului de lege privind promovarea magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi la Parchet General, proiectul depus în acest sens la Parlament fiind respins.

În ceea ce priveşte comasarea alegerilor, liderul deputaţilor minoritari, Varujan Pambuccian, a declarat pentru Evz că s-a decis asumarea răspunderii Guvernului pe acest proiect, atunci când acesta va ajunge într-o formă ce va fi agreată de toţi reprezentanţii partidelor din coaliţie. "În ceea ce priveşte proiectul privind comasarea alegerilor lucrurile sunt şi clare şi neclare. O să mai avem întâlniri pe tema asta, dar în mod clar vom merge pe varianta asumării guvernului, ideal ar fi ca asta să se întâmple înainte de Crăciun", a declarat Pambuccian. Candidaturi limitate Prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a anunţat ieri că proiectul de pe site-ul MAI va fi retras din dezbaterea publică şi va fi înlocuit luni după-amiază cu cel privind strict comasarea alegerilor. Proiectul MAI a provocat controverse pentru că menţinea actuala normă de reprezentare a parlamentarilor, ceea ce ar fi presupus că numărul de aleşi rămâne acelaşi, în loc să fie redus, aşa cum îşi propusese coaliţia luna trecută. "Nu discutăm de o lege electorală, pentru că zilele trecute apăruse un proiect afişat pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor care a fost elaborat în colaborare cu cei de la Statistică şi Ministerul Afacerilor Externe. Coaliţia doreşte să se refere doar la comasarea alegerilor şi nu la altceva", a subliniat Flutur, conform Agerpres.

Flutur a mai declarat că în proiectul de lege privind comasarea alegerilor a fost inclusă propunerea PDL conform căreia o persoană nu poate să candideze în acelaşi timp pentru două funcţii uninominale, adică nu poate să-şi depună candidatura la o funcţie de preşedinte de CJ sau de primar şi în acelaşi timp şi la una de deputat sau senator. Flutur a explicat că dacă o persoană ar câştiga ambele mandate ar fi silită să renunţe la unul dintre acestea şi pentru locul rămas vacant ar trebui să se organizeze din nou alegeri. Modificarea numărului de parlamentari, incertă Dacă în privinţa comasării lucrurile ar putea fi tranşate până la finele anului, o eventuală reducere a numărului de parlamentari se amână. Deşi în principiu o simplă reducere a numărului de parlamentari - cu menţinerea celor două Camere - se poate face prin legea electorală şi o variantă a fost deja convenită în coaliţie, PDL a scos din nou de la naftalină tema modificării Constituţiei şi susţine că va încerca să introducă şi parlamentul unicameral. "Ca ordine de prioritate discutăm acum de comasare, apoi, în prima parte a anului 2012 modificarea Constituţiei şi apoi legea electorală care să stabilească procedurile clare privind alegerile locale şi parlamentare", a mai declarat prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur. "Noi ne propunem ca în prima parte a anului viitor să modificăm Constituţia. Să rezolvăm acea problemă cu care ne-am angajat în faţa românilor: parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300", a spus Flutur. "De aceea adresăm un apel Opoziţiei să vină la dezbateri, să modificăm Constituţia pentru că este un angajament asumat în faţa populaţiei României în urma referendumului. După ce Constituţia se va modifica sigur că discutăm de noua formă a legii electorale.  Şi premierul Emil Boc a cerut opoziţiei să susţină revizuirea Constituţiei pentru formarea unui Parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Promovarea magistraţilor În ceea ce priveşte legea privind promovarea magistraţilor, Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Justiţiei, proiectul de lege de modificare a Legii 303/2004 şi a Legii 304/2004 prin care se operează schimbări în procedura de promovare a magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă acest proiect de act normativ a fost respins în Parlament. Proiectul de lege prevede că îşi pot depune candidaturile la ÎCCJ numai acei magistraţi care au îndeplinit funcţia de judecător la Curtea de Apel, respectiv de procuror la Parchetul de pe lângă Curţile de apel, cu o vechime de cel puţin 15 ani în funcţia de judecător, respectiv de procuror. O altă condiţie este aceea ca cel puţin 5 ani din ultimii 10 ani de activitate să fi activat ca judecător la instanţele, respectiv parchetele menţionate. De asemenea, proiectul de lege aduce unele modificări legate de metodologia de acces la Înalta Curte.