Guvernul îşi propune iarăşi să scape de monitorizarea CE pe justiţie

Guvernul îşi propune iarăşi să scape de monitorizarea CE pe justiţie

Diplomaţii români au primit, de la premierul Emil Boc, misiunea de a promova printre partenerii europeni reformele legislative din domeniul justiţiei din România şi de a susţine astfel eforturile Bucureştiului privind ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) al Comisiei Europene în domeniul justiţiei.

Obiectivul a fost anunţat şi de ministrul de externe, Teodor Baconschi, care a apreciat că MCV a fost un stimulent pentru reforma complicată a sistemului judiciar, dar că „permanentizarea lui este inacceptabilă”.

„Noi am vrea ca el să înceteze anul viitor, cu atât mai mult cu cât am bifat majoritatea obligaţiilor. Suntem într-un bun calendar de reformă şi revotarea legii ANI, promulgată recent de preşedinte, este un argument important pentru ca MCV să fie finalizat", a spus Baconschi, azi, la reuniunea anuală a diplomaţiei. Ridicarea monitorizării Comisiei UE a fost stabilită în mod repetat ca obiectiv al guvernelor de la Bucureşti, în ultimii ani. Fără succes. MCV şi-a început funcţionarea în 2007, odată cu aderarea României la UE şi va înceta, potrivit oficialilor Comisiei Europene, doar atunci când România îşi va îndeplini angajamentele asumate privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie.

Ultimul raport dat publicităţii în luna iulie de Comisia Europeană a arătat că obiectivele sunt departe de a fi îndeplinite. Documentul a observat „deficienţe importante” în eforturile Bucureştiului de a realiza progrese în cadrul MCV şi a apreciat că „România nu a demonstrat un angajament politic suficient de a sprijini procesul de reformă şi de a imprima direcţia acestui proces”. 

Ne puteți urmări și pe Google News