PDL se îndreaptă, fără entuziasm, spre o nouă asumare a răspunderii guvernamentale. Deşi ieri, în şedinţa de Birou Permanent, nu s-a luat nicio decizie în acest sens, asumarea răspunderii pe proiectul privind criteriile de numire ale judecătorilor de la ÎCCJ este greu de evitat, în condiţiile în care legea a fost respinsă de Senat, cameră decizională pe acest proiect.
Surse din conducerea PDL declară că mai multe asumări pe diverse legi par a fi inevitabile, deşi liderii partidului au amânat o decizie fermă pentru încă o săptămână. Pe lângă legea privind numirile la ÎCCJ, executivul şi-ar mai putea asuma răspunderea şi pe un pachet de legi privind aplicarea Codului de procedură civilă şi penală şi a Codului Penal.
După cum a explicat purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, toate acestea sunt importante pentru raportul CE pe Justiţie care va fi elaborat în februarie, dar care se face pe baza stării de lucruri din decembrie. Guvernul mai are aşadar mai puţin de două luni pentru a adopta aceste legi şi a trece la implementarea prevederilor lor, astfel încât să aibă un raport pozitiv în februarie.
Pentru proiectul privind numirea magistraţilor la ÎCCJ, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a explicat că, din punct de vedere procedural, , nu mai există decât varianta redepunerii acestui proiect la Parlament sau asumarea răspunderii Guvernului.
Angajare a răspunderii şi pe legea asistenţei sociale Tot prin asumarea răspunderii ar putea fi adoptată şi legea asistenţei sociale, care ar urma să iasă din Senat pe 3 noiembrie, în virtutea procedurii aprobării tacite. PDL speră că va reuşi să o treacă prin Camera Deputaţilor în procedură de urgenţă, dar Victor Ponta, în numele USL, a promis săptămâna trecută că opoziţia va bloca proiectul şi la Cameră.
De altfel, ieri şi preşedintele Traian Băsescu a scris Parlamentului, cerând urgentarea acestor legi. Săptămâna trecută, preşedintele declara, la TVR1, că asumarea răspunderii guvernamentale poate fi o soluţie pentru adoptarea acestora proiecte. Discuţii şi în Coaliţie Problema angajării răspunderii guvrnului pe proiectul legii privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost discutată şi în coaliţie, la şedinţă fiind prezent şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Deputatul minorităţilor naţionale, Ovidu Ganţ, a confirmat că Predoiu a prezentat coaliţiei situaţia din justiţie, însă ministrul va reveni şi lunea viitoare la şedinţa liderilor politici de la Putere pentru a prezenta un întreg set de măsuri care să se refere şi la legea privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte, dar şi proiectele legislative privind aplicarea codurilor juridice.
Nervi şi reproşuri la BPN În contextul în care s-a ajuns la asumarea răspunderii din cauza disfuncţionalităţilor din Senat, premierul şi-a vărsat nervii pe Mihai Stănişoară, preşedintele PDL Mehedinţi. Acesta se plânsese că a fost sărit la repartizarea de fonduri guvernamentale, prilej cu care premierul i-a recomandat "să mai dea pe la Senat să vadă ce se întâmplă acolo", că figurează ca absent de şapte şedinţe încoace. La nivelul conducerii PDL există percepţia că există printre senatori un grup de oameni "ai lui Blaga", care boicotează guvernul, dar evident, membrii acestei grupări, luaţi la întrebări, nu recunosc nimic. De altfel, lui Sorin Frunzăverde, reprezentantul aripii Blaga în conducerea partidului i s-a sugerat la un moment dat să le transmită acestora să înceteze, dar fără rezultate vizibile. Oficial, PDL pune defecţiunile de la Senat pe seama unor "probleme de management" la nivelul grupului parlamentar.
Tot la şedinţa de ieri, Emil Boc i-a trimis pe membrii conducerii PDL "la firul ierbii", recomandându-le să ia la pas în fiecare oraş şi comună. Premierul le-a spus colegilor că "partidul nu este condus doar de preşedinte şi de cei patru prim-vicepreşedinţi" şi le-a recomandat "să-şi preia responsabilităţile".