Guvernul a modifi cat ieri definiţia locuinţelor noi şi a celor consolidate din legislaţia privind programul Prima Casă, pentru a încuraja cumpărarea acestui tip de imobile
Prin locuinţă nouă, a decis ieri Guvernul, se înţelege orice imobil recepţionat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. De asemenea, locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului, vor fi asimilate locuinţelor noi. Statul garantează 50% din valoarea unui credit pentru o locuinţă nouă, în valoare de maximum 70.000 euro şi 40% pentru un împrumut acordat pentru o locuinţă veche, de până la 60.000 de euro. Programul „Prima casă” are alocat în 2017 un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei.
Alte decizii adoptate în Guvern
Cheltuielile de la bugetul de stat pentru cercetare, dezvoltare şi inovare vor creşte treptat până în 2020 până la 1% din PIB, pe lângă facilităţi fiscale - ajutor indirect - pentru firme private şi măsuri de stimulare a investiţiei private în cercetare. Una dintre componentele strategiei este dezvoltarea şi susţinerea cooperării ştiinţifice şi tehnologice în baza Parteneriatului strategic cu SUA.
A fost înfiinţat cadrul legal pentru înfiinţarea, la nivel rural, a unor centre destinate accesului la servicii de sănătate a unor categorii defavorizate precum şomerii, persoanele din comunităţile de romi, familiile monoparentale, persoane cu afecţiuni cronice. România poate accesa 355 milioane de euro, bani europeni, în acest domeniu. Măsura prefigurează cadrul implementarea proiectului celor 3.000 de ambulanţe, “o ambulanţă la fiecare comună”.
Vaccinul hexavalent, care face parte din vaccinarea obligatorie a copiilor împotriva hepatitei B, poliomielitei, tetanosului, tusei convulsive, difteriei, va fi disponibil în farmacii din luna martie, după ce Ministerul Sănătății va semna în perioada următoare un contract pentru achiziție.
Adio TVA la locuinţe sociale
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a depus la Senat un proiect de eliminare a TVA-ului de 5% pentru clădirile vândute pentru a fi utilizate în scopuri sociale. Iniţiativa se referă la locuinţe destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi pensionari, case de copii, centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap, sau cele atribuite de primării unor persoane cu situaţie precară. Proiectul mai prevede majorarea la 300.000 de lei a plafonului de scutire până la care IMM-urile pot efectua operaţiuni fără a avea obligaţia plăţii TVA.