Executivul cere ca Legea conversiei creditelor în franci elveţieni să se aplice doar celor nevoiaşi. CCR va analiza sesizarea pe 23 noiembrie
Nervi prelungiţi pentru datornicii în franci elveţieni. Guvernul a atacat, luni seară, la Curtea Constituţională, legea aprobată de Parlament, care permite debitorilor să îşi recalculeze soldul creditelor la cursul de la data semnării contractului de împrumut. Ieri, premierul Dacian Cioloş a explicat de ce a făcut asta. „Nu s-a făcut contestaţia pentru că suntem împotriva ei. Există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace şi atunci va crea mai multe probleme celor care aşteaptă să li se rezolve problema”, a punctat Dacian Cioloş.
40 persoane au luat credite de peste un milion CHF
Potrivit acestuia, Parlamentul, care a votat această lege în unanimitate, nu a ţinut cont de punctul de vedere al Guvernului pe marginea proiectului. Concret, Executivul cerea ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de până la 150.000 de euro (echivalent în CHF) şi cu un grad de îndatorare de peste 50%. Pe ultima sută de metri în dezbaterea legii, cu o seară înainte de votul în plen, deputaţii au eliminat din textul proiectului pragul de 250.000 CHF al creditelor pentru care se aplică legea, la solicitarea liderului PSD, Liviu Dragnea.
Guvernul susţine că principiul neretroactivităţii legii poate fi încălcat doar pentru o cauză socială. „Nu vrem ca din cauza unor speculatori pe cursul CHF, să tragă ponoasele cei care au probleme”, a mai spus Cioloş. Potrivit datelor primite de la BNR, la solicitarea EVZ, în prezent există 51.334 de datornici în CHF, care cumulat au de dat băncilor 5,6 miliarde lei echivalent. Aproape 20% din această datorie, respectiv circa un miliard de lei, este deţinută de doar 1.349 de persoane, care au luat împrumuturi de peste 250.000 CHF. Totodată, 775 dintre aceştia sunt din Bucureşti şi Ilfov. De asemenea, 40 de persoane au primit peste un milion de franci.