Aceeaşi poveste: banii dedicaţi investiţiilor în infrastructură nu vor putea fi cheltuiți, aşa că Executivul va tăia o parte din ei. În schimb, va aloca sume colosale pentru asistenţă socială, pensii şi salarii, la prima rectificare bugetară din acest an
În ciuda unei creşteri economice importante, bugetul va suporta în acest an toate majorările salariale, de pensii sau cu asistenţa socială aprobate de Parlament anul trecut, dar şi creşterile care au trecut recent prin Guvern.
- Astfel, în proiectul de buget rectificat, se arată că 2,8 miliarde lei vor fi alocate în plus pentru asistenţa socială. Această suplimentare a fost generată, de pildă, de: creşterea numărului de beneficiari de ajutor social prin exluderea alocaţiei pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social; majorarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului; asigurarea pensiilor de serviciu pentru personalul aeronautic, diplomați, funcționari parlamentari etc. Aproximativ 600 de foşti parlamentari vor beneficia de la 1 august de pensii speciale, Executivul alocându-le în plus 20 milioane lei.
- De asemenea, 1,01 miliarde lei vor merge la învăţământ pentru diferenţe sau majorări salariale către personalul didactic.
- Totodată, 568,6 milioane lei vor merge în plus la Sănătate, pentru plata salariilor majorate de guvern în luna iunie a acestui an, dar şi pentru investiţii în spitale.
- În plus, se suplimentează sumele pentru finanțarea cheltuielilor autorităților administrației publice locale cu suma de 655,0 milioane lei.
Pierdem bani de la UE
- l Pe de altă parte, sumele pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare se diminuează cu 674,9 milioane lei. Cheltuielile pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014- 2020 se diminuează cu 414,7 milioane lei. Ca şi guvernele trecute, şi Executivul condus de Dacian Cioloş a supraestimat absorbţia de fonduri europene.
- Cheltuielile de capital (investiţiile) se diminuează cu 328,8 milioane lei.
- Ministerul Transporturilor pierde 383,0 milioane lei la rectificare, în principal la proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile.
- Bugetul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale se reduce cu 205,9 milioane lei.
- Rectificarea bugetară ia în calcul o creştere economică de 4,2% în 2016, peste estimarea iniţială de 4,1%. Ministerul Finanţelor îşi justifică decizia prin faptul că în primul trimestru al anului, produsul intern brut s-a majorat cu 4,3%, în principal ca urmare a creșterii consumului cu 9,5%.
- Majorarea consumului a avut la bază măsurile de relaxare fiscală (reducerea TVA la 1 iunie 2015 şi 1 ianuarie 2016) şi a majorărilor salariale.
- În termeni nominali, Finanţele prognozează realizarea unui produs intern brut de 757 miliarde lei, faţă de 746,6 miliarde lei cât s-a estimat inițial. Deficitul va rămâne acelaşi, 2,8% din PIB.