Criza politică de la București pare să se prelungească. Semnalele transmise de PSD și USR sunt că nu vor vota cabinetul propus de Nicolae Ciucă. Ceea ce va face ca președintele Klaus Iohannis să redevină jucător și să aleagă un al treilea premier. Sau să dizolve Parlamentul.
Este adevărat că în unele cercuri politice discută din ce în ce mai intens despre posibilitatea ca PSD să între la guvernare alături de PNL. Putem spune spune că ceva semne se întrevăd, dar sunt de magnitudine mică și fără impact politic real. Mai mult, veștile pentru Guvernul Ciucă nu sunt deloc bune. Pentru ziua de joi, ziua votului în Parlament se anunță o ambuscadă de proporții. Sau cel puțin așa susțin surse din USR și PSD.
Ambele partide vor vota împotriva unui guvern PNL-UDMR, ceea ce deschide calea spre alegeri anticipate, sau spre al treilea guvern. Dacă adăugăm și poziția AUR, rezultă că nu vor fi suficiente voturi în Parlament. În fapt, vorbim despre prelungirea unei crize de proporții, în care președintele Klaus Iohannis devine principalul responsabil de actul de guvernare, de gestionarea pandemiei și rezultatele economice ale scumpirilor înregistrate la gaze, benzină, curent electric. O postură pe care nu cred că și-o dorea la începutul scandalului politic...
Dar nu este singurul om care se simte îmbrăcat cu un costum cu două numere mai mici.
Ieri, la sediul PSD din Kiseleff s-au desfășurat câteva discuții informale, pe grupuri de idei și interese. Marcel Ciolacu, Vasile Dâncu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Freddy Simonis, șamd, au discutat despre strategia de urmat. Nu se poate trage o concluzie doar în urma lor, dar calea spre care se îndreaptă PSD este evidențiată de câteva idei simple: PSD nu vrea să între la guvernare! PSD nu va vota Guvernul Ciucă!
O situație care-l pune într-o postură incomodă pe Marcel Ciolacu, președintele PSD, supus unei presiuni din ce în ce mai mare din partea colegilor, care vor să știe încotro se îndreaptă partidul. Un amănunt cel puțin ridicol vine să completeze acest tablou: Gabriel Oprea se oferă insistent să fie cureaua de transmisie, omul de negociere între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Pe care spune că l-a avut în subordine când era ministru al Apărării. Atât de insistent insistă Gabriel Oprea încât a ajuns subiect de glume cu iz cazon printre parlamentarii PSD. Dar parcă nu era de ajuns...
Modul în care gestionează conducerea PSD situația i-a nemulțumit pe mulți, unul din ei, Titus Corlățean, reproșând extrem de vehement conducerii faptul că partidul merge pe șapte cărări. De exemplu l-au votat pe Ludovic Orban ca premier, pentru că le-a promis că va fi bine și pentru primarii PSD, l-au votat și ca președinte al Camerei Deputaților, pentru că le-a promis că nu vor fi ocoliți de fondurile guvernamental, s-au bâlbâit la moțiune. Și tot așa. Numai că nu s-a întâmplat nimic, iar 90 la sută din banii alocați la rectificarea bugetară s-au dus tot la primarii PNL. PSD a rămas cu onoarea nereperată, căzând de fiecare dată, cu inocență, în aceeași capcană politică.
Luni vor fi discuții în grupurile parlamentare, care vor contura și mai apăsat ideea că joi în Parlament Guvernul Nicolae Ciucă nu va avea voturile necesare. Ceea ce nu se poate spune că nemulțumește establishment-ul PNL în frunte cu Florin Cîțu care-l priveau pe General ca fiind un posibil uzurpator al puterii instituite la congres.
De aici, rolul președintelui Klaus Iohannis devine extrem d important. Va dizolva Parlamentul? Nu, pentru că poate. Va nominaliza un al treilea premier? Da, pentru că poate.