După o săptămână de vacanţă, guvernul Cioloş şi-a ţinut obişnuita şedinţă săptămânală şi a anunţat noi proiecte de investiţii în spitale, precum şi intenţia de a rezolva, prin ordonanţă de urgenţă, problema plăţii gărzilor din spitale.
Cu o zi înainte de vizita lui Dacian Cioloş la Chişinău, Executivul a aprobat două memorandumuri prin care promite asistenţă financiară de cinci milioane de euro către Republica Moldova. O parte din bani se vor duce pentru renovarea a 85 de grădiniţe. Guvernul nu a luat însă nici ieri o decizie cu privire la data alegerilor. „Încă se discută cu liderii partidelor politice”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu. Potrivit unor surse din Executiv, PSD insistă pentru organizarea lor la 4 decembrie, în timp ce UDMR şi PMP au propus 11 decembrie, dată spre care ar înclina şi Guvernul. O altă variantă ar fi 27 noiembrie, dar Iolu a apreciat că „există o problemă de neconstituţionalitate” cu această dată. Surse politice susţin că Dacian Cioloş se va întâlni cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru a discuta despre data alegerilor.
Tot ieri, Executivul a prelungit până la 30 iunie 2017 termenul până la care poate fi obţinută autorizaţia de securitate la incendiu. „Extinderea perioadei (..) va conduce la creşterea numărului de construcţii autorizate, fără a fi necesară aplicarea unor măsuri coercitive”, susţine Guvernul.
Plata gărzilor întârzie
Guvernul a aprobat un memorandum privind construirea unui nou corp de clădire la Spitalul Marie Curie şi înlocuirea clădirii Institutului C. C. Iliescu. Va fi semnat un acord cu BERD, care va pregăti proiectele. Construcţiile vor fi realizate prin Parteneriat Public Privat. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a mai spus că plata gărzilor suplimentare va fi reglementată prin OUG, „în săptămânile care urmează”. În ceea ce priveşte absenţa medicamentelor pentru leucemie, el a apreciat că „este o problemă de raportare a medicamentelor”, iar o soluţie va fi propusă săptămâna viitoare.
Reguli de cercetare în puşcării
Valoarea ştiinţifică a cărţilor scrise de deţinuţi va fi decisă de către Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), s-a stabilit într-o hotărâre de guvern. Pentru evaluare, CNCS desemnează aleatoriu trei evaluatori din baza de date. Evaluatorilor nu li se comunică identitatea autorului lucrării, iar identitatea evaluatorilor rămâne confidențială. Pe perioada elaborării lucrării științifice, activitatea deținutului va fi monitorizată de o persoană desemnată din cadrul penitenciarului, care va întocmi un tabel de pontaj la sfârșitul fiecărei zile.
Mii de disponibilizaţi
Guvernul a alocat aproximativ 16,5 milioane lei pentru plata „venitului lunar de completare” pentru angajaţii ce vor fi disponibilizaţi de la Complexul Energetic Oltenia (CEO), Complexul Energetic Hunedoara şi Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului. De plăţile compensatorii vor beneficia 3.090 de persoane. Cei mai mulţi disponibilizaţi, 2.000, sunt de la CEO, măsura urmând să fie luată în 2016. Aceste salarii compensatorii se vor acorda pe perioade cuprinse între unul şi doi ani, în funcţie de vechimea în muncă.
Teledon pentru Brâncuşi
„Remarc un reviriment al campaniei de donaţii pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului în acest moment, sunt donaţii din ce în ce mai multe şi mai consistente”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu. El a reamintit că pe 18 septembrie va fi organizat un teledon naţional la TVR, „în care Guvernul îşi pune mari speranţe că va aduna toate energiile necesare pentru a strânge suma de bani agreată”. Campania pentru strângerea de fonduri se încheie la 30 septembrie.