Moțiunea de cenzură va trece. Ceea ce aruncă situația politică din România într-o mare de posbilități. Vă propun să analizăm doar cele mai probabile.
Ludovic Orban a anunțat că are un număr de 237 de semnături ceea ce ar garanta căderea guvernului Dăncilă. Plecând de la presupunerea că toți cei care au semnat vor vota rezultatul este mai mult decât evident: Viorica Dăncilă rămâne doar candidatul PSD la președinția României. Și președintele partidului. Pentru cât timp? Nici nu mai contează…
Pentru că problema se mută la președintele Klaus Iohannis. Ce poate face acesta?
Fără a avea informații importante din interiorul Palatului Cotroceni vă pot spune că multiple surse politice spun că președintele Iohannis este pregătit pentru această situație. Cel mai probabil va opta pentru o soluție politică. Așa ajungem la…
Scenariul 1 - Guvern PNL
Guvern PNL, cu Ludovic Orban desemnat candidat la postul prim-ministru având misiunea de a forma un nou guvern. Adică un guvern minoritar.
O misiune deloc ușoară pentru că majoritatea în Parlament nu poate fi asigurată decât cu votul Pro România și ALDE. Iar cum USR a anunțat că nu va participa la formarea unui nou guvern alături de PNL, Ludovic Orban va fi nevoit să apeleze la rezerva de cadre a liberalilor.
Ceea ce va întărâta o parte a presei în a dezvolta comparații de tip Cumpănașu.
Poate că va exista tentația liderului PNL să aducă oameni din afara partidului, dar orice umbră de carnet de partid PSD sau ALDE în guvern va avea un efect de imagine dezastruos.
Chiar și așa ce fel de guvern va fi acesta?
Unul supus atacurilor din toate părțile, care nu va putea guverna efectiv decât prin ordonanțe de urgență, orice compromis legislativ cu Victor Ponta sau Călin Popoescu-Tăriceanu fiind sancționat imediat de electoratul de dreapta, stimulat de jocul parșiv al USR.
Decontul urmând a fi înregistrat în dreptul lui Klaus Iohannis. Care nu-și permite asemenea greșeli înaintea alegerilor prezidențiale.
Așa că trecem la…
Scenariul 2 - Guvern de tehnocrați
Guvern de tehnocrați. Condus de o persoană din afara politicii.
S-au vehiculat mai multe nume printre care a apărut cel al lui Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț a României sau chiar al lui George Maior, fostul șef al SRI și ambasador în Satele Unite ale Americii.
Personal nu cred că vreuna din aceste variante va fi cea câștigătoare, George Maior având o imagine mult prea zdrențuită de scandalurile legate de Binomul Coldea-Kovesi, iar Mihai Daraban și Emil Hurezeanu fiind doar soluții de imagine.
Un guvern de tehnocrați ar avea nevoie de un personaj aflat în afara jocurilor politice, capabil să obțină aprobarea Parlamentului pentru o serie de măsuri nepopulare. Cu o pregătire economică solidă. Cam cea a fost Theodor Stolojan pentru Ion Iliescu. Sau Mugur Isărescu pentru Emil Constantinescu.
Există un asemenea personaj în apropierea lui Klaus Iohannis?
Dacă da, mie nu-mi vine în minte nici un nume, iar apropierea cu repeziciune a alegerilor prezidențiale nu dă loc la multe soluții.
Deci se poate să asistăm la…
Scenariul 3 - Guvern de centru-stânga
Guvern de centru-stânga. Condus de o persoană acceptată de președintele Iohannis, propusă de o alianță PSD-ALDE-Pro România. Cum ar fi Corina Crețu, fostul comisar european.
Realitatea politică parlamentară ne spune că PSD, plus ALDE, plus Pro România au majoritatea în Parlament. O majoritate care s-ar putea reface după succesul moțiunii de cenzură.
În această situație am asista la un șantaj reușit la adresa PSD din partea lui Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, o reîmpărțire a “prăjiturii” de la guvernare și de ce nu? și o schimbare a candidatului la președinței din partea PSD.
Cum vă sună aceste posibilități, pentru care ați opta? Un exercițiu de imaginație politică care ne dă măsura complexității jocului politic care se va desfășura săptămâna viitoare.