La câteva zile după ce guvernul Cîțu a picat în urma moțiunii de cenzură pe care a inițiat-o PSD, fostul judecător al Curții Constituționale a României (CCR), Petre Lăzăroiu, a subliniat ce obligații are președintele Klaus Iohannis conform Constituției.
Prin urmare, primul comentariu al fostului judecător al CCR a vizat perioada interimatului pe care îl poate avea guvernul Cîțu. Astfel, pentru cei curioși să afle câte zile îl vor mai vedea pe Florin Cîțu la Palatul Victoria, Petre Lăzăroiu a spus că guvernul interimar poate rezista până la data viitoarelor alegeri.
Ce înseamnă asta, de fapt? Guvernul României poate fi unul interimar până la data viitoarelor alegeri care, teoretic, ar trebui să aibă loc abia în 2024. Mai departe, redăm declarațiile lansate de Lăzăroiu în emisiunea Sinteza zile, de la Antena 3.
Astfel au aflat cei care sunt mai puțin familiarizați cu prevederile Constituției că nu este constituțional ca președintele Iohannis să numească un premier care nu poate trece de Parlament.
Ce mai reprezintă un guvern demis
„Un guvern demis - și cred că aici suntem de acord cu toții - este un guvern nelegitim. Dacă el rămâne la guvernare este un guvern nelegitim. Pentru că e demis prin moțiune de cenzură.
Din punctul de vedere legal, un guvern demis își duce treburile până la capăt cât timp este interimar. Interimar poate să fie până la data viitoarelor alegeri.
Potrivit Constituției, în cazul în care guvernul este demis, președintele cheamă partidele la consultări și încredințează funcția de prim-ministru unei persoane care trebuie să alcătuiască o majoritate ca să treacă prin Parlament.
Variante constituționale pentru Iohannis
Acum, dacă plecăm de la ideea că președintele numește o persoană despre care știe clar că nu va obține o majoritate, este evident că nu este nici în litera și, mai ales, nici în spiritul Constituției.
Soluția, obligația legală a președintelui este să găsească o persoană care să formeze o majoritate. Dacă nu o obține o dată, de două ori, de trei ori, ce face? Ultima soluție este asta: dizolvă Parlamentul și face noi alegeri″, a explicat fostul magistrat al CCR.
Miercuri, Klaus Iohannis a precizat că există și varianta ca Florin Cîţu să fie premier din nou: „Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Nu este nicio piedică.″