Mecanismul de verificare şi impozitare al persoanelor care nu-şi declară corect veniturile va fi verificat de experţii Băncii Mondiale.
"Se constituie un grup de lucru în subordinea ministrului de finanţe, care va beneficia de asistenţă din partea Băncii Mondiale (BM), iar la finalul lunii ianuarie trebuie prezentate materialele reprezentanţilor BM", a declarat ministrul de resort, Gheorghe Ialomiţianu, citat de Agerpres, după o întâlnire cu premierul Emil Boc.
Consultanţă de la Fiscul american şi de la cel francez
Noul impozit a fost aprobat la finele anului trecut odată cu modificarea Codul Fiscal, însă nu au fost stabilite normele de aplicare. Conform sursei citate, persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 de lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.
Şeful Fiscului, Sorin Blejnar, a anunţat, în urmă cu aproximativ două săptămâni, că ANAF va beneficia de consultanţa din partea IRES (Fiscul american), ai cărui reprezentanţi sunt aşteptaţi la mijlocului acestei luni la Bucureşti.
Totodată, în februarie, vor veni în România şi oficiali ai Fiscului francez. "Nu vom fi nici mai buni, nici mai răi decât colegii din alte ţări UE care aplică acest impozit", a explicat Blejnar.