România va ieşi din criza financiară odată cu revenirea pieţelor externe, pentru că la nivelul guvernării nu există o soluţie în acest sens, susţine Cristian Ionescu, country manager Coface România. "Nu vom ieşi din criză pentru că nu ştim cum să o gestionăm. România va ieşi din criză când se vor reaşeza pieţele internaţionale. Cererea în România există, este nevoie de investiţii, iar afacerile de pe piaţa românească aduc profituri mari. România rămâne în topul preferinţelor investitorilor", a spus Ionescu.
În opinia sa, investitorii nu au plecat din România pentru că a scăzut ca atractivitate, ci că au probleme de finanţare, nu mai au bani, iar când se vor rezolva aceste neajunsuri aceştia se vor întoarce.
"Noi nu avem capacitatea să gestionăm criza. La nivel guvernamental nu există o soluţie de ieşire din criză. În plus, am văzut timp ce 15 ani că nu se poate, nu cred că vom vedea acum", a adăugat Ionescu.
Acesta a arătat că soluţiile propuse de Guvern nu sunt neapărat cele mai bune pentru România, ci sunt soluţii de mijloc care să împace ambele partide de la conducerea ţării, adăugând totodată că până acum economia românească nu a crescut pe baza programelor de guvernare.
România, rating de "A4 minus" Coface menţine ratingul României la "A4 minus", dar reprezentanţii companiei atrag atenţia, printre altele, asupra deficitului bugetar ridicat din 2008, care ar putea să se adâncească în acest an.
Pe lângă deficitul bugetar, estimat la 5,3% din PIB în 2008, Coface menţionează şi nivelul ridicat al deficitului de cont curent.
De asemenea, dependenţa economiei de capital străin reprezintă principala vulnerabilitate a monedei naţionale.
Printre efectele crizei care s-au făcut vizibile în România reprezentanţii Coface au identificat scăderea veniturilor bugetare cu 20% în luna noiembrie a anului trecut, nivelul deficitului bugetar de 5,3% în 2008 şi prognozele privind adâncirea acestuia în 2009.
Rata şomajului la 8%
De asemenea, numărul mare de disponibilizări anunţate pentru prima jumătate a anului şi situaţia incertă a celor trimişi în şomaj tehnic la sfârşitul anului trecut va conduce, potrivit Coface, la o creştere a ratei şomajului posibil până la 8% în 2009.
"Cele mai afectate sectoare sunt construcţiile, siderurgia, auto, petrochimia, distribuţia IT şi electrocasnice", se precizează într-un comunicat al Coface.
Reprezentanţii agenţiei de rating mai estimează o scădere a inflaţiei la 6,3% în 2009, faţă de nivelul de 7,9% previzionat pentru anul trecut.
Coface estimează o încetinire a creşterii economice la 2% în România în acest an, în condiţiile în care comerţul exterior se va reduce, arată datele publicate azi de companie.
Estimarea Coface este uşor mai optimistă decât cea a Comisiei Europene, publicată luni, care indică o creştere a economiei româneşti cu doar 1,75% în acest an, faţă de 7,8% în 2008, însă este sub nivelul de 2,5% pe care mizează Guvernul.
Astfel, Coface prognozează o reducere a exporturilor româneşti.
•49,7 miliarde dolari în 2009 •51,9 miliarde dolari în 2008
Compania estimează şi o comprimare a importurilor.
•72 miliarde dolari în 2009 •80,4 miliarde dolari în 2008
Potrivit aceloraşi estimări, scăderea comerţului exterior va avea ca efect o restrângere a deficitului de cont curent până la 10,5% din produsul intern brut (PIB), de la 13,3% din PIB în 2008.
Citiţi şi Românii cred că viitorul sună rău
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 14:30