Planul anticriză al cabinetului Boc a fost pus în practică doar pe jumătate. Dacă se va adânci criza, investiţiile vor fi reduse.
Guvernul Boc dă dovadă că ţine cu criza. În loc să aprobe măsuri care să ajute economia, astfel ca românii să aibă cât mai puţin de suferit, coaliţia PSD-PDL a adoptat şi implementat măsuri care ne îngreunează ieşirea din criză. Ultima „năzbâtie” luată în calcul este reducerea cheltuielilor cu investiţiile pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 4,6% negociată cu FMI.
„În cazul în care se va întâmpla să nu se realizeze veniturile, vom reduce şi cheltuielile pentru investiţii, pentru a respecta ţinta de deficit bugetar”, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Finanţe, citat de Mediafax.
Investiţiile reduse la rectificare Una dintre cele mai importante măsuri luate de guvern împotriva efectelor negative ale crizei este alocarea a circa 20% din buget pentru investiţii. Măsură a fost bine primită de oamenii de afaceri, însă miniştrii nu au stabilit nici până în prezent lista cu proiectele mari unde vor ajunge aceste fonduri. Mai mult, luna trecută, alocările au fost reduse, prin rectificarea bugetară, la circa 38 de miliarde de lei (8,8 miliarde de euro). Asta după ce, în luna ianuarie, premierul Emil Boc promitea 12 miliarde de euro pentru investiţii.
„În pofida crizei le-am menţinut la un nivel ridicat, pentru a compensa lipsa de investiţii din sectorul privat şi a sti mula relansarea creşterii economice. Dar, dacă nu vom avea altă opţiune, acesta este primul segment în care am putea acţiona”, a mai spus Gherghina. Totuşi, el a explicat că, în aprilie, veniturile bugetare se vor apropia de nivelul programat, după ce în primul trimestru rezultatele nu au fost deloc optimiste.
Potrivit lui Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, citat de „Capital”, problema cea mai mare este că multe dintre strategiile anticriză anunţate de autorităţi nu au fost nici măcar puse în aplicare. El dă ca exemplu scutirea de impozit a profitului reinvestit, care, deşi anunţată, nu a fost încă reglementată, sau facilităţile privind cheltuielile nesalariale, care nu au încă norme de aplicare.
ÎN AŞTEPTARE Aprobate, dar încă neaplicate
- Scutirea de impozit pe profitul reinvestit
- Capitalizarea CEC
- Capitalizarea Eximbank
- Subvenţionarea CAS pentru locurile de muncă nouînfiinţate
ADOPTATE RAPID
Implementate, dar costisitoare
- introducerea impozitului forfetar
- creşterea accizelor
- acordarea tichetelor de vacanţă pentru personalul bugetar
- reducerea cheltuielilor cu investiţii