Termenul-limită pentru plata taxelor și impozitelor locale (mașini, clădiri, terenuri) cu acordarea bonusului de 10% va fi amînat până pe 30 iunie. Măsura a fost inclusă într-un proiect de Ordonanță de Urgență ce va fi adoptată în ședința de Guvern de astăzi. Actul normativ conține mai multe prevederi menite să susțină mediul de afaceri în situația actualei epidemii de coronavirus.
UPDATE:
"Adoptăm un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate, dar va trebui să urmărim cu mare atenție evoluția economiilor de la nivel european pentru a găsi soluții.
Măsurile sunt, pe de o parte, măsuri de a susține financiar, de la buget, efortul de plată a ceea ce se numește șomajul tehnic. Am ales această formulă pentru că foarte multe companii sunt companii care funcționau foarte bine, care plăteau la timp taxele. Aceste companii, odată ce trece vârful epidemiei și lucrurile revin la normal, vor reîncepe activitatea.
Va trebui să injectăm bani în economie, să creștem investițiile, va trebui să luăm măsuri care să poată dezvolta companiile. De asemenea, vom lua măsuri în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru. Noi trebuie să fim cu atenția în egală măsură asupra activităților economice care pot continua în condiții normale, dar să asigurăm și capitalul de lucru pentru a susține aceste companii", a declarat Ludovic Orban.
Ordonanța de urgență propune acordarea de credite, de până la 10 milioane de lei, cu garanții de stat, pentru întreprinderile mici și mijlocii care întâmpină dificultăți în derularea activității. Fondurile vor fi alocate prin programul IMM Invest România. Durata pe care pot fi contractate este de maximum 120 de luni.
Banii sunt destinați investițiilor, iar creditele vor fi garantate de Ministerul de Finanțe în procent de 80%. Pentru a putea beneficia de sprijinul financiar, agenții economici trebuie să demonstreze că au suferit pierderi din cauza epidemiei de coronavirus, iar acest fapt trebuie certificat de Ministerul de Finanțe.
Tot pentru IMM-uri, actul normativ mai prevede acordarea unor credite/linii de credit destinate asigurării capitalului de lucru. Acestea pot fi contractate pentru 36 de luni și trebuie să se încadreze în media sumelor alocate de beneficiar, pentru genul acesta de activitate, în ultimii doi ani, dar nu mai mult de 5 milioane de lei.
De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice va acorda un credit de până la 1,15 miliarde de lei companiei de stat Unifarm pentru achiziția de materiale și echipamente sanitare. Creditul se va derula pe o perioadă de 6 luni, cu o dobândă la nivelul pieței (ROBOR la trei luni plus o marjă ded 1,9% pe an).
O altă prevedere va permite Guvernului să inițieze o rectificare bugetară în prima jumătate a acestui an pentru a suplimenta fondurile alocate Ministerului Sănătății, în vederea combaterii epidemiei de coronavirus.
Ordonanța mai propune o serie de măsuri fiscale privind amânarea depunerii unor declarații și înlesniri la plată pentru agenții economici care dețin certificate de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri conform Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României.
Prin adoptarea acestor măsuri se dorește asigurarea susținerea agenților economici și, implicit, protejarea angajaților care vor avea de suferit din cauza epidemiei de coronavirus.